14. 7. 2013.

„Neman“ plovi Severnim morem



Najveća privatna jahta na svetu "Azzam" ovih dana se testira u Severnom moru. Ova vodena zver čija je dužina 180 metra, ima čak šest spratova, dostiže brzinu veću od 30 čvorova, a košta neverovatnih 460 miliona evra!

Dok plovi morem, sa svojih 180 metara dužine, nova megajahta "Azzam" izgleda impresivno koliko i neverovatno. Nova morska neman, koju je napravila nemačka firma „Lursen", trenutno se testira u Severnom moru, prenosi Dejli mejl.

Zvanično je predstavljena prvi put u aprilu ove godine na dokovima brodogradilišta u Bremenu.

Ovaj „morski div“ zasenio je dosadašnju najveću privatnu jahtu na svetu, Abramovičevu lepoticu "Eclipse", izgrađenu 2010. godine.


Kada se uzme u obzir njena dužina ne čudi činjenica da "Azzam" ima čak šest spratova i da košta vrtoglavih 460 miliona evra.

Plovilo kao sa filma može da dostigne brzinu veću od 30 čvorova, što ga čini najbržom megajahtom na svetu. Novog morskog behemota pokreće kombinacija dve gasne turbine i dva dizel motora koji generišu ukupno 94.000 konjskih snaga.


„Tokom tri dana testiranja, 'Azzam' je dostigla brzinu od 31,5 čvorova, što je čini ne samo najvećom nego i daleko najbržom megajahtom na svetu“, napisao je Piter Sifert na sajtu The Yacht Photo.

„Takva brzina je apsolutno izuzetna za jahtu ove veličine. Njene, elegantne linije su još jedna karakteristika koja razlikuje 'Azzam' od svih ostalih jahti dužih od 150 metara“, objašnjava Sifert.


Nije veličina samo ono što je važno na motornim jahtama: bitan je i luksuz i izrada. U stvari, za ovakve brodove teško je pronaći ostrvski raj s lukom u koju se oni mogu usidriti.

Na Mediteranu su ovakva plovila zapravo prilično ograničena na Azurnu obalu, između Kana i Monaka.




Izvor: RTS

Нема коментара:

Постави коментар