30. 7. 2013.

Rođen bez ruku: Inženjer NASCAR tima vozi kola



Amerikanac Riči Parker (30) momak je koji je rođen bez ruku, ali kojeg taj hendikep nije sprečio da živi potpuno istim životom kao “normalni” ljudi. Riči je kao dete vozio bicikl, uspeo je da osmisli i prilagodi sistem koji mu omogućava da samostalno vozi automobil, a postao je i uspešan inženjer jednog od najuspešnijeg NASCAR timova u istoriji.

Većina ljudi sa hendikepom koristi svoj telesni nedostatak kao izgovor zbog kojeg ne mogu da urade mnoge stvari dok je Riči uradio upravo suprotno – on svojim podvizima dokazuje da hendikep ne sme da predstavlja prepreku. Parker, koji obožava automobile osmislio je, i uz pomoć kolega inženjera napravio uređaj koji mu omogućava da upravlja volanom svojim stopalom.


- Kada smo razmatrali na koji način bismo mogli da prilagodimo automobil, mnogi su mi rekli: Šta će ti to, ako već imaš autobus ili taksi u svom kraju njih koristi za prevoz? Međutim, da sam to uradio to ne bih bio ja – kaže momak koji je ispunio svoj san i kupio raritetni automobil Ševrolet impalu iz 1964. godine.

- Ne mislim da postoji puno stvari koje u životu ne mogu da uradim. Mislim samo da te stvari do sada nisam pokušavao – kaže Riči.

Pogledajte video:



Izvor: Telegraf

Нема коментара:

Постави коментар