30. 7. 2013.

Verovali ili ne: Srbija i Azerbejdžan zajedno prave vojnika budućnosti!


Azerbejdžan razmatra ponudu “Jugoimporta SDPR” da se uključi u proizvodnju paketa opreme “Vojnik budućnosti VB-10”, što je projekat na kojem u srpskoj kompaniji rade već duže vreme. Reč je praktično o digitalizaciji pešadije, odnosno o opremanju vojnika najsavremenijom vojnom i elektronskom opremom.

Ponuda Beograda u Baku je stigla krajem juna. “Jugoimport” je, naime, partnerima u Azerbejdžanu prvo ponudio da za svoju vojsku kupi paket opreme VB-10, a potom i zajedničku proizvodnju.

U “Jugoimportu” juče nismo uspeli da dobijemo zvaničan komentar, a prema navodima azerbejdžanske agencije APA, u ovoj zemlji ozbiljno razmatraju ovu ponudu.

Azerbejdžan je prošle godine objavio da je počeo da radi na sopstvenom konceptu projekta “Vojnik budućnosti”, ali nije nemoguće da se opredele i za njih jeftiniju varijantu uključivanja u srpski projekat.

Projekat SDPR VB-10 ispunjava sve uslove koje su postavile oružane snage Azerbejdžana u pogledu naoružanja i ostale opreme.

- VB 10 je predstavljen u nekoliko zemalja, a interesovanje za nabavku pokazalo je nekoliko arapskih država i Pakistan, koji je u međuvremenu naručio i tri oklopna vozila točkaša “lazar 2”, koji će im biti isporučeni do kraja godine – navode izvori “Blica”.

“Vojnik budućnosti” nije jedini potencijalni projekat vojnih industrija Srbije i Azerbejdžana.

“Zastava oružje” i Ministarstvo odbrane Azerbejdžana su još 2011. godine potpisali ugovor o proizvodnji potcevnih bacača granata. Proizvodnja bi tokom ove godine trebalo da počne u Azerbejdžanu.


Izvor: Blic

Нема коментара:

Постави коментар