26. 7. 2013.

Ovo još niste videli - Gnusno čudo prirode: Živi kamen


Morska stvorenja koja izgledaju poput kamena sa crevima, potpuno nepokretna, hrane se tako što usisavaju vodu i filtriraju je kako bi iz nje izdvojili mikroorganizme.

Rođeni su kao mužjaci, a tokom puberteta postaju hermafroditi koji izbacuju oblake i jajašaca i sperme u okolnu vodu, u nadi da će se oni nekako sresti i da će doći do oplodnje. Samooplodnja se razvila zbog njihove nepokretnosti i nemogućnosti da jedinke suprotnog pola stupe u međusobni kontakt.
Krv ovih čudesnih stvorenja je bistra i zanimljivo je da sadrži veoma visok procenat izuzetno retkog minerala vanadija.
 
Ovo čudnovato stvorenje zapravo je Pyura chilensis i živi na stenovitim obalama Čilea i Perua. Lokalni stanovnici ih jedu sirove i kuvane, dok doseljenici njihov okus opisuju kao “gorak”, “poput sapunice” i sa “čudnim ukusom joda”.

Takav ukus verovatno biste i sami očekivali od ove mesnate stene. A možda je stvar u vanadiju, mineralu koji se nalazi u sirovoj nafti i katranskom pesku Pyura chilensis, Naime, može u telu da ima 10 puta više vanadija nego što ga ima u okolnoj vodi. Zašto i kako ova stvorenja imaju sposobnost akumuliranja tako velikih količina vanadija, još je nepoznato.
 
 
 
Izvor: Alo

Нема коментара:

Постави коментар