31. 7. 2013.

Tužio Izrael zbog razapinjanja Isusa


Jedan advokat iz Kenije podneo je tužbu Međunarodnom sudu pravde (MSP) u Hagu, u kojoj je naveo da je suđenje i razapinjanje na krst Isusa Hrista bilo nezakonito i da se država Izrael, između ostalih, mora smatrati odgovornom, prenosi izraelska štampa navode kenijskih medija.

Dola Indidis, advokat i bivši portparol suda u Keniji, navodno namerava da pokrene suđenje protiv Tiberija, Pontija Pilata, jevrejskih vođa, kralja Heroda, države Italije i države Izrael.

"Dokazi danas su zapisani u Blibliji i ne možete ih diskreditovati", rekao je Indidis za kenijski list "Sitizen njuz".

Tačno je da ti koji bi trebalo da budu optuženi nisu živi više od 2.000 godina, ali Indidis tvrdi da vlade za koje su oni delovali i dalje mogu da se smatraju odgovornim.

Podneo sam tužbu jer mi je dužnost da održim dostojanstvo Isusa i otišao sam u MSP da tražim pravdu za čoveka iz Nazareta, rekao je Indidis za list "Nairobian", istakavši da je maliciozno gonjenje Isusa predstavljalo kršenje ljudskih prava i da je rezultat predsresuda i neobjektivnosti, kao i lošeg postupanja suda.

Indidis je pomenuo države Izrael i Italiju u tužbi, jer su one nakon što su postale nezavisne usvojile zakone Rimske imperije koji su bili na snazi u vreme razapinjanja.

On dovodi u pitanje način ispitivanja tokom suđenja Isusu, gonjenje, saslušanje i izricanje kazne, formu kažnjavanja i suštinu informacija koje su služile da se proglasi krivim.

Indidis je najpre slučaj prijavio Visokom sudu u Najrobiju ali je odbijen.

Potom se obratio sudu u Hagu, koji je, prema kenijskom vebsajtu "Standard medija", osnovao panel pre suđenja koji će razmotriti slučaj.

Namera Indidisa je da utvrdi za šta je Isus optužen i moli se da sud olduči da je proceš pred rimskim sudom bio ništavan jer se nisu držali slova zakona.

Neki od prisutnih su mu pljuvali u lice, udarali ga pesnicama, šamarali ga, rugali mu se i osudili na smrt, kazao je Indidis.

On tvrdi da je njegov slučaj valjan i da postoji velika mogućnost za uspeh i nada se da će mu to poći za rukom dok živi.

Međutim, portparol suda u Hagu je već izjavio da MSK nema nadležnost u tom slučaju, već rešava sporove između država.

Nije čak ni teoretski moguće da razmatramo taj slučaj, rekao je portparol suda.

Izvor: B92

Нема коментара:

Постави коментар