29. 7. 2013.

Kuća kao bombarder: Poletite luksuznim domom


Kuća koja izgleda kao nevidljivi bombarder izgrađena je u Australiji, a dizajnirao ju je arhitekta Džejms Stokvel. On je zahvaljujući toj kući dobio nekoliko prestižnih nagrada. Zdanje je smešteno na jugozapadu kontinenta, na južnoj obali Viktorije u blizini mesta Inverloh.

- Zbog same lokacije na kojoj se nalazi, vlasnici su hteli da njihova kuća izgleda nenametljivo i da se potpuno uklopi u prirodno okruženje. Jednostavno su hteli da njihov dom ne remeti prirodu, i mislim da sam ispunio njihove želje – priča Stokvel.


- Kada bi kiša, sunce i vetar mogli da generišu arhitekturu, pitam se kako bi takve kuće izgledale – rekao je arhitekta.

On objašnjava da je kuća sagrađena od prirodnih materijala iz okruženja, poput drveta jasena i lokalnog plavog kamena. Takođe, troškovi života u ovakvoj kući su smanjeni na minimum.


Objekat je visoke energetske efikasnosti. On zapravo štedi, čak i proizvodi više energije nego što troši. Na staklenim površinama je duplo staklo, kuća je termoizolovana i ima pasivan solarni sistem.


Tekući troškovi su znatno smanjeni, a kuća ima ogromne staklene površine kako bi prostor bio potpuno osvetljen i da bi na taj način stanari bili povezaniji sa prirodom.



Izvor: Telegraf





Нема коментара:

Постави коментар