30. 7. 2013.

Pronađen neobični kovčeg na parkingu



Tim arheologa saopštio je juče da su pronašli neobičan kovčeg u kovčegu na parkingu u centralnoj Engleskoj gde su pronađeni i ostaci kralja Ričarda III.

Stručnjaci sa Univerziteta Lester nastavili su pretraživanje Grej Frajarsa pošto su u septembru pronašli telo Ričarda III koji je poginuo u bici kod Bosvorta 1485. Tim je, kako prenosi AP, naveo da su pronašli netaknuti srednjevekovni kameni kovčeg tokom iskopavanja u septembru ,ali da u to vreme nisu mogli da ga ispitaju podrobnije.

Kada je otvoren početkom ove sedmice u njemu je pronađen olovni kovčeg u kome se najverovatnije nalaze ostaci osobe "visokog ranga".

Naučnici smatraju da bi u kovčegu - koji ima rupu kroz koju se vide stopala pokojnika - najverovatnije sahranjen srednjevekovni monah, osnivač manastira koji se tu nalazio, ili 14-vekovni vitez ser Vilijam Moton.

Arheolozi su saopštili da će sada obaviti testove da bi utvrdili kako da otvore kovčeg, a da ne oštete ostatke.

Vođa tima Metju Moris rekao je da niko u timu do sada nije video olovni kovčeg unutar kamenog. "Ovo je uzbudljivo kao i pronalazak Ričarda III. Još uvek ne znamo ko je unutra", rekao je on.


Izvor: B92

Нема коментара:

Постави коментар