31. 7. 2013.

Grčka: Ko kupi na plaži od crnca, kazna 300 evra!



Ako idete naletovanje u grčku, može vam se dogoditi da paltite kaznu od 300 evra zbog kupivine džidža bidža od mnogobrojnih trgovaca, uglavnom crnaca, na plaži.

Ovom listu se javio bračni par srpskih turista, koji je u Paraliji jedva izbegao plaćanje drakonske kazne za koju ne zna gotovo niko od naših ljudi. Njima je policija jedva oprostila "greh" jer je bilo jasno da su potpuno neobavešteni o novim propisima, pa su za 10 evra kupili jednu haljinu od crnca koji je obilazio plažu.

- Nismo ni primetili da je jedan od domaćih, grčkih kafedžija, pozvao policiju dok smo mi gledali haljinu i premišljali se da li da je kupimo. Policajci su stigli bukvalno za pet minuta, pod punom opremom. Nismo znali šta nas je snašlo. Crnca su priveli, a mi smo morali u policijsku stanicu da damo izjavu - rekla je Nada Milojević za Naše novine.

Srećom, proradilo je tradicionalno grčko-srpsko prijateljstvo, pa su Nadu i njenog supruga posle sat vremena "ribanja" ipak pustil bez posledica. Ali poručili su im da ubuduće paze šta rade jer je u toku velika akcija protiv sive ekonomije, a posebno crnaca koji su preplavili plaže i nude turistima sve i svašta.

- Službenik u policiji nam je jasno rekao da smo imali mnogo sreće što nam opraštaju kaznu. A ona nije mala, čak 300 evra. Pitanje je da li bismo uopšte imali da je platimo, s obzirom da mos bili na kraju letovanja i da nam je sotalo malo novca - rekla je Nada.

Direktor Jute Aleksandar Seničić potvrdio je postojanje novih pravila.

- Ova praksa još nije zaživela na grčkim ostrvima. drakonske kazne za sada se primenjuju samo na Halkidikiju i u letovalištima oko Olimpa, ali je samo pitanje vremena kada će se proširiti na celu Grčku - rekao je Seničić za Naše novine.

grčka već neko vrme vodi oštru borbu protiuv švercera iz Afrike i Indije, ali novina je što ceh za kupovinu robe sumnjivog porekla plaćaju turisti.

Privredna komora PPireja i Udruženje hotelijera od početka sezone dele flajere na kojima na sedam jezika piše: "Dužni smo da vas obavestimo da je ilegalna kupovina od mputujućih preprodavaca protivzakonita. Kupci takvih proizvoda biće krivično gonjeni i novčano kažnjavani."


Izvor: Naše novine



Нема коментара:

Постави коментар