23. 12. 2012.

Božićne čestitke nacističkih vojnika stigle 71 godinu kasnije


Prema jednom meštaninu, 1941. godine, grupa mladića na okupiranom ostrvu Džerzi ukrala je ukupno 86 čestitki u akciji prkosa protiv nacista. One su pronađene pre nekoliko godina i, nakon što je arhiva Džerzija katalogizovala njihov sadržaj, poslate su na njihovu prvobitnu destinaciju.

Božićne čestitke nemačkih vojnika koji su okupirali britansko ostrvo Džerzi za vreme Drugog svetskog rata konačno su isporučene na svoju destinaciju sa sedam decenija zakašnjenja.

Prema jednom meštaninu, 1941. godine, grupa mladića je ukrala ukupno 86 čestitki u akciji prkosa protiv nacista.

Istorijska pisma su pronađena pre nekoliko godina i, nakon što je arhiva Džerzija katalogizovala njihov sadržaj, poslata su na njihovu prvobitnu destinaciju.

- Arhiva nas je zamolila da ove godine isporučimo koliko god je moguće pisama na naznačene adrese ili nekom od potomaka prvobitnih primalaca – rekao je Majkl Meknali iz pošte Džerzija.

Međutim, Nemačka pošta je rekla da su neka od dostavljenih pisama odbijena zbog straha da bi mogla da otkriju nacističku prošlost rođaka.

- Srećan Božić i Novu godinu želi vam vojnik Emil Adam. Pozdravi Majeru, Fišeru i Melčeru – piše u jednoj od čestitki dostavljenoj Engelbertu Džozefu Bergmanu u Milhajmu.

- Stvarno ne znam sta da mislim – rekao je Bergman čitajući čestitku adresiranu na njegovog dedu.

Izvor: Telegraf

Нема коментара:

Постави коментар