7. 12. 2012.

"Volvo" u kome je nemoguće poginuti

 "Volvo" koji detektuje sve objekte u okruženju i sprečava sudar sa njima

Automobilski gigant Volvo razvija takozvane besmrtne automobile koji se sami voze i sprečavaju sudar. Kompjuterizovano vozilo opremljeno haj-tek senzorima, koje izbegava sudare s drugim vozilima i objektima, trebalo bi da se pojavi na tržištu 2020. godine.

Neke od spasonosnih tehnologija, međutim, biće dostupne za ugradnju i pre tog roka - već 2014. godine.
 
"Naša vizija je 'volvo' u kome neće biti poginulih, niti povređenih", rekao je direktor u Volvou Anders Eugenson. Kako najavljuju iz ove švedske fabrike, koja se sada nalazi u vlasništvu kineske "Gili grupe", na ovaj način brzina vožnje u naseljenim područjima biće ograničena na 50 km/h.
 
Najveća prepreka, međutim, nije u tehnologiji, koja je već sada visokorazvijena, već u tome kako će zamisao biti prihvaćena u javnosti. Osim toga, postavlja se pitanje ko bi bio odgovoran kada bi "automobil otporan na sudar" zaista imao nezgodu - vozač ili proizvođač?
 
"Testirali smo prototipe koji su prešli hiljade kilometara na javnim putevima u Španiji i na ispitnoj traci u zapadnoj Švedskoj. Automobil budućnosti biće kao seoski konj. Seljak može da ga usmerava, ali ako zadrema, konj neće udariti u drvo ili pasti s litice".
 
Kompanija Volvo je stara 85 godina i oduvek se ponosila time što proizvodi najbezbednije automobile, čemu je doprineo i njihov sigurnosni pojas sa vezivanjem u tri tačke.
 
Oni obećavaju da će 2014. godine lansirati prve automobile maksimalne brzine od 50 km/h za vožnju u gradovima sa gustim saobraćajem, a da će vozila otporna na sudare pri većim brzinama biti dostupna 2020. godine.

Izvor: Vesti online

Нема коментара:

Постави коментар