30. 12. 2012.

Dečak hobit: Kinez (14) sa džinovskim stopalima


Ksiao Meng (14) iz Kine pati od retkog poremećaja usled kojeg su mu stopala pet puta veća od normalne veličine. Meng sa ovim poremećajem, medicinski nazvanim neurofibromatosis živi od rođenja.

Drugovi ga u školi zovu “dečak hobit” ali zadirkivanja nisu najstrašnije što se ovom dečaku svakodnevno događa. Naime, Meng zbog dimenzija svojih stopala ne može da nađe odgovarajuću obuću pa je zato primoran da u školu ide bos. Jedina alternativa su mu čarape šivene posebno za njega koje dečak nosi zimi.

Iako je Mengu ovaj poremećaj ustanovljen odmah po rođenju, njegova porodica nije imala novca da mu omogući odgovarajuću operaciju. Međutim, zabrinuta za njegovo stanje, njegova učiteljica je prošle godine pokrenula akciju prikupljanja novca za operaciju. Njena humana akcija podstakla je i jednu privatnu dečiju kliniku koja je odlučila da dečaku obavi operaciju sasvim besplatno.

- Operacija je moguća, uklonićemo suvišno tkivo iz dečakovih stopala i konstruisati novo. Oporavak će biti dug i težak, dečaku će biti potrebno najmanje šest meseci da se privikne na nova stopala. Učiće bukvalno ponovo da hoda – rekao je lekar koji će operisati Menga.

Pogledajte video:


Izvor: Telegraf


Нема коментара:

Постави коментар