23. 12. 2012.

Avanture jedne žabe - od Kine do Južne Afrike

Žaba - svetski putnik

Izdržljivost jedne kineske žabe, koja je preživela prekookeansku plovidbu zarobljena na jednom brodu, zadivila je mnoge Južnoafrikance od kojih je dobila tretman dostojan svetskih zvezda.

Žaba je u Kini uskočila u porcelanski svećnjak i ostala zarobljena u njemu sve dok brodski tovar nije iskrcan u Kejptaunu. Zvaničnici u Južnoj Africi su navodno planirali da uspavaju žabu, stahujući da bi mogla da nanese štetu ako bi je pustili u divljinu.
 
Žaba je, ipak, spasena u poslednjem trenutku. Letom južnoafričke aviokompanije "Mango erlajns", u petak je odneta u utočište za životinje u Johanesburgu. Dvosatni let bio je mnogo lakši za tog svetskog putnika od višenedeljong putovanja dugog hiljade kilometara preko Indijskog okeana.
 
Žaba, nazvana Džek Bi Nimbl, imala je prvoklasni tretman, smeštena je u providnu plastičnu posudu u pilotskoj kabini, u pratnji inspektora za zdravlje životinja. Po sletanju u Johanesburg, žaba je izvađena iz svoje kutije radi fotografisanja, u stilu filmskih zvezda.
 
Pegavo-braon žaba pripada azijskoj zlatnoj vrsti, koja se razmnožava tokom sezone monsuna. Veruje se da je preživela putovanje iz Kine tako što je očvrsnula kožu da bi sprečila da se osuši, kao i usporavanjem disanja i otkucaja srca.

Žabu je u svećanjku primetio uplašeni kupac, kada je video njenu nogu kako viri iz svećnjaka.
 
Žaba će u svom novom domu u kompleksu za zabavu Montekasino u Johanesburgu ostati u karantinu narednih nekoliko sedmica, a najavljeno je da će sledećeg meseca biti izložena.

Izvor: Vesti online

Нема коментара:

Постави коментар