13. 12. 2012.

Otkriveno poreklo Roma


Romale, takođe poznati kao Romi, izvorno su u 16. veku nazvani „ciganima“ jer se u početku smatralo da je ova široko raspršena grupa ljudi pristigla iz Egipta. Naime, engleski pojam „cigani“ (Gipsy) potiče iz srednje engleskog „gypcian“, što je skraćenica za Egipcien. Naposletku je to izvedeno iz grčke reči aigiptioi (Αἰγύπτιοι) putem srednjofrancuskog i latinskog jezika.

Verovalo se da su Romi poreklom iz Egipta, a u jednoj su priči odande proterani kao kazna za navodno sakrivanje malog Isusa. Njihov naziv je ponekad zapisivan velikim početnim slovom kako bi se označilo da je reč o etničkoj skupini. Kako je opisano u knjizi Viktora Igoa „Zvonar crkve Notr Dam“, srednjovekovni su Francuzi Rome oslovljavali s „egyptiens“.

Taj je izraz zadobio negativne konotacije. Riječ „gypsy“ u engleskom jeziku je postao toliko raširen da ga neke romske organizacije i danas koriste u nazivima organizacija. U Severnoj Americi se riječ „gypsy“ (cigan) koristi kako bi se opisao način života ili moda, a ne pri opisu  romske nacionalnosti. Španski naziv „gitano“ i francuski „gitan“ mogu imati isto poreklo kao referencu na Egipat.

Istraživači su, zahvaljujući pojavi sve bolje genetske tehnologije, analizirali genetsku istoriju većeg dela Evrope. Iako u Evropi živi oko 11 miliona Roma, njihova je istorija zanemarena, rekao je istraživač Dejvid Komas sa Instituta za biološku evoluciju u Španiji.

Naučno smo dokazali da su domi (zajednički naziv za drevne domorodačke populacije indijskog potkontinenta, takođe poznatih i pod nazivom daliti) preci evropskih Roma,“ rekao je dr Kumaraswamy Thangaraj iz Centra za ćelijsku i molekularnu biologiju iz Hyderabada.

Poreklo evropskih Roma je oduvek izazivalo polemike iako se verovalo da potiču iz severozapadne Indije. Tačna očinska populacijska skupina i vreme raspršivanja po različitim kontinentima je svih ovih godina bilo nepoznato. Ovo je prvi put da je naučno istraživanje dokazalo da evropski Romi imaju indijsko poreklo.


Kako bi potvrdili ovu ideju, te otkrili dodatne detalje o migracijama, Komas i njegovi kolege su koristili tehnike koje upoređuju segmente DNK celog genoma s onima ostalih populacionih grupa. Koristili su DNK uzorke 13 grupa Roma iz cele Evrope.

U našem se istraživanju ne fokusiramo na određena područja genoma, nego na genom u celini što nam pruža potpunu genetsku informaciju o populacijama koje proučavamo„, rekao je Komas za LiveScience.

Rezultati su pokazali da su moderni romski preci pre 1.500 godina migrirali odjednom iz severozapadne Indije. Nakon što su stigli u Evropu, iz balkanske regije su se, pre otprilike 900 godina, proširili širom kontinenta. Stotine godina duga istorija, mešani brakovi između Roma i lokalnog stanovništva su rasli i padali.

Često su bili diskriminisani: tokom holokausta je ubijeno između 200.000 i 1.500.000 Roma. Nakon Drugog svetskog rata su često bili meta „asimilacije“ koja je ponekad podrazumevala prisilnu sterilizaciju kako bi se smanjila stopa njihovog nataliteta.

 Dr S Kalianaraman, reditelj sa Sarasvathi istraživačkog centra u Chennaiu, je izjavio da i sam romski jezik potiče iz Indije. „Romski jezik se takođe pojavljuje u komparativnom rečniku indo-arijevskih jezika RL Turnera.“

„Mnoge romske reči su sada deo evropskog rečnika. Primer, reč ‘goro’ u romskom jeziku znači ‘ne-Rom u braku s Romom’. Ova se reč apsorbovala u mnogim indijskim jezicima gde ‘goro’ znači ‘beli ili crveni’. Reč ‘dom’ se odnosi na nuri Rome, a takođe odgovara reči ‘roma’ koja se odnosi na Rome. U romskom jeziku ‘rom’ znači ‘čovek, suprug’, rekao je dr Kalianaraman, autor višejezičnog rečnika 25 drevnih indijskih jezika, uključujući i romski.

„Naš sledeći korak je sekvencioniranje kompletnog genoma nekoliko stotina Indijaca što će nam pomoći da otkrijemo odnos i smer migracije među Indijcima, Azijcima i Evropljanima“, rekao je dr Thangaraj.

Izvor: Vesti net




Нема коментара:

Постави коментар