20. 12. 2012.

Obavezno zapišite ove recepte: Šta da jedete kada prođe Smak sveta?


Živite u Beogradu? Bliži se kraj sveta? Vaše ostave su prazne? Plata još nije legla, a i treba da se kupi nova daska za WC šolju? Ništa se ne brinite – mi imamo rešenje!

Ako kojim slučajem preživite taj sudnji 21. decembar i ogladnite, postoji puno „ukusnih“ stvari u gradu nadohvat ruke koje možete da pojedete, kako biste preživeli i obnovili svet!

1. Pržene bubašvabe

Bubašvabe, stanovnici skoro svake beogradske kuće, su i jedna od najizdržljivijih bića na planeti! Recimo, ako biste bubašvabi odsekli glavu, ona može da preživi još 9 dana i na kraju umre od gladi! Impresivno, zar ne? Još jedna zanimljiva stvar kod bubašvaba je što su one pune proteina. Baš ono što vam treba ako se borite sa smakom sveta. I nemojte da se dvoumite, na istoku su bubašvabe pravi specijalitet! Snajka koja ne zna da napravi dobre bubašvabe može slobodno da pakuje kofere.

Kako ih pripremiti? Veoma jednostavno. Uhvatite koliko god možete bubašvaba, bilo bi poželjno da su oko 1,5 cm duge, ali ipak je kraj sveta, nećemo da budemo probirljivi. Nakon što ste ih uhvatili, zagrejte tiganj sa malo putera, ako imate brašna, uvaljajte ih u malo brašna, zatim ih lepo ispržite, i na kraju dodajte začine po želji. Idu odlično uz pivo.

Napomena: Sve bube se pripremaju na sličan način. Bubašvabe je u Beogradu ili bilo kom većem gradu najjednostavnije naći. Mravi su prilično komplikovani za pripremu, tako da preporučujem da se držite krupnijih buba, skakavci su takođe jako ukusni.

2. Veverice

Mila krznena bića, česti protagonisti Diznijevih crtanih filmova. Teško vam je da jedete nešto tako slatko? A nije vam bilo teško da pojedete one silne prasiće i jariće za slave? Ako ste vegeterijanci, izvinjavam se, ali u trenucima apokalitičnog kraja sveta moramo da stavimo ipak stomak iznad moralnih načela.

Dakle kako ih naći i pripremiti? Veoma jednostavno. Kalemegdan je pun veverica! Mala stvorenja koja su svojevremeno pobegla od gradske vreme i naselila se u omiljeno beogradsko mesto za prvi sastanak. Kada je uhvatite (namamite je lešnikom ili jabukom) treba da uradite… znate već šta… Pretpostavićemo da će tu biti neko sa vama ko će imati srca za to. Kada je sve to završeno, stavite vevericu preko noći u slanu vodu da omekša. Onda u toj vodi je kuvate, dok ne bude baš mekana. Izdvojite dve šolje te vode u kojoj se kuvala veverica, a zatim unutra stavite 2 supene kašike masti, 3 kafene kašike brašna, i dve šolje mleka. To sve pomešajte i dobili ste sos, kojim prelijete vašu predivnu vevericu! Odličan obrok, pun proteina i hranljivih sastojaka.

3. Golubovi

Grad ih je pun! Dosadni leteći pacovi koji vrše nuždu po vašim kolima, glavi, terasi… vreme je da im se osvetite za sve! Malo ih je teže uhvatiti, ali kad ih probate, više nikada nećete želeti piletinu. Ukus je jedinstven i iako možda nije preterano kaloričan (slična kalorijska vrednost kao piletina), pun je hranljivih sastojaka neophodnih za preživljavanje u teškim uslovima.

Dakle, recimo da ste uspeli da uhvatite goluba. Znate da morate da ga očerupate i očistite i onda počinje zabava! Iseckajte golublje meso na komadiće, koje potom potopite u marinadu nekoliko sati (u marinadu stavite šta imate, beli luk i limun bi bili odlični, ali i slana voda će poslužiti). Zatim ispecite golubije meso i potom dodajte u nju šta imate od povrća, malo luka, šargarepe, paprike, pečurke, šta god vam padne pod ruku! Servira se uz krompir ili makarone. Ako ih nađete.

Napomena: Ako ste srećnik i uhvatite par vrabaca, možete ih pripremati slično kao golubove, samo ih pecite cele.

4. Cveće

Da, sveće može da se jede. Ne svako cveće. Postoji dosta vrsta koje su otrovne, tako da pazite kada berete svoj sledeći ručak. Evo par vrsta koje su jestive, i veoma ukusne!

Maslačak: Svuda su oko vas! To je ono žuto čupavo sveće koje raste skoro na svakoj travnatoj površini u Beogradu. Naberite pupoljke i dobro ih operite (svi znamo šta kuce vole da rade po parkovima), a zatim ih ispržite u puteru. Ukus je sličan kao pečurke.

Ruže: Svi imaju nekog komšiju koji ima punu baštu ruža, i uvek je ljubomorno čuva. Ako se domognete veće količine latica ruža, jedan od odličnih načina da je konzumirate je da napravite ružinu vodicu! Latice stavite u vodu, i kuvajte dok ne izgube boju. Zatim dodajte limuna. Kada se ohladi, možete servirati. Osvežavajuće i veoma zdravo.

Suncokret: Polja suncokreta su tu čim malo iskoračite iz Beograda. Latice su pomalo gorke, ali ukoliko ih dinstate, gorčina nestaje. Pupoljci se pripremaju kao artičoke.

Uživajte, i recite NE smaku sveta i DA ukusnoj hrani! To što je došao kraj, ne znači da treba da umremo gladni!

Napomena: Više recepata možete naći na sajtova koji su navedeni ispod i možete da ih koristite i pre „smaka sveta“. Ipak, imajte u vidu da je čitav ovaj tekst jedna velika pošalica. Nemojte da ga shvatate doslovno i nemojte da lovite golubove i veverice u parku, pošto većina gore navedenih životinja mogu da se jedu samo ako su uzgajane u posebnim uslovima. Veverice, golubovi i bubašvabe su bića koja su puna zaraza, mogu prenositi besnilo i razne viruse.

Prijatno!

Izvor: Vesti net


Нема коментара:

Постави коментар