20. 12. 2012.

Groblje vanzemaljaca ili nešto drugo


Arheolozi iz Meksika objavili su fotografije skeleta sa čudnim, deformisanim lobanjama. Lobanje su stare 1.000 godina, a pronađene su na groblju, u meksičkom gradiću Onavas.

Arheolozi u Meksiku otkrili su lobanje osobe koje su imale neverovatnu deformaciju.

Većina njih starija je od 1.000 godina i najverovatnije namerno izobličena tehnikom takozvanog podvezivanja glave.

U mesopotamskim kulturama ovom tehnikom se kod male dece namerno izazivao poremećen razvoj lobanje.

Arheolog Kristina Garsija Moreno, direktor istraživačkog projekta kaže da je na groblju otkriveno 25 skeleta, od kojih 13 ima deformacije lobanje.

Ovo jedinstveno otkriće prikazuje mešavinu tradicija različitih grupa naroda severnog Meksika”, kaže ona.

Uočeno je da su skeleti bili grupisani po manjim grupama a od svih skeleta samo je jedan ženski.


Upotreba ukrasa napravljenih od morskih školjki iz Kalifornijskog zaliva, nikada pre nije bila otkrivena na teritoriji Sonorske pustinje, a u jednoj od grobnica, čak je pronađen kornjačin oklop pažljivo smešten u abdomen.

Tim stručnjaka tvrdi da su mnoga deca i mladi adolescenti imali brojne probleme zbog namernog deformisanja lobanje, a veliki broj njih je i umirao zbog prevelikog pritiska na mozak.

U nekim kulturama se čak ravnao jedan deo lobanje, kako bi njihovi vlasnici imali vidljiv znak svog društvenog statusa.

Najraniji pisani dokazi o takvim deformacijama datira iz 400 godine pre Nove ere u Hipokratovim opisima makrocefala ili “dugoglavih” iako se veruje da su čak i neandertalci koristili tu tehniku.

Kako bi se izazvao takav efekat, glava deteta ne starijeg od mesec dana stavljana je između drvenih dasaka koje je ono moralo da nosi tokom šest meseci.

Metod je bio izuzetno rizičan, a stručnjaci kažu da upravo poslednje otkriće govori u prilog tome, zato što je većina pronađenih skeleta pripadala mladim osobama.


Izvor: Vesti net



Нема коментара:

Постави коментар