24. 12. 2012.

Ovo još niste videli: Neverovatna pećina s potpuno zaleđenom rekom!


Većina ljudskih bića na planeti ni ne primećuje prirodne lepote koje nas okružuju, srećom po nas ponekad se otkriju predivni prirodni fenomeni koji nam skrenu pažnju na činjenicu koliko još uvek malo znamo o našoj planeti. Jedan takav fenomen se nalazi u planinama Kanade.


Duboko ispod planine Alberta, nalazi se pećina koja nosi naziv „Booming Ice Chasam“, ona je svoje zvučno ime dobila po 140 metara dužine pećine u kojem se nalazi u potpunosti zaleđena reka ponornica.


Led zaleđene reke je kristalno proziran i debeo nekoliko metara, speleolozi koji su otkrili ovaj nesvakidašnji fenomen su izjavili kako zaleđena reka nalikuje velikom toboganu.

Zbog savršeno glatkog leda reke i akustičnih svojstava pećine, svaki glas se pretvara u jeku koja traje nekoliko desetina sekundi. Iako se pećina nalazi na dubini od 704 metra, led reke ponornice se uopšte ne topi i neverovatno je stabilan.

Lokalno stanovništvo ovu pećinu naziva „ledena zamka“ jer voda koja se u nju slije tokom proleća i leda ostaje zauvek zarobljena u ovoj pećini. Ove atraktivne fotografije je napravio Francois-Xavier De Ruydts iz Belgije, a mi smo ih preneli s online novina The Daily Mail.




De Ruydts je izjavio sledeće:

„Posebno je teško kretanje po pećini u kojoj se jedino može hodati po strmom klizavom ledu, za koje je potrebno imati krampone i cepine. Pad na ovakvom terenu može biti fatalan, jer je strmina velika i neravna. Naravno, opasnost je velika i na putu prema izlazu pećine jer se treba penjati po debelom zidu od leda.

Kontrola telesne temperature u ovakvim uslovima je uvek problematična. Kada se čovek ne kreće, brzo se ohladi, a u slučaju da se previše krećemo, brzo nam postane prevruće. Znojenje je takođe veoma opasno u ovoj pećini jer se čovek brzo ohladi i uzrokuje hipotermiju.

Još uvek nismo istražili sve prolaze ove pećine. Poznato nam je da postoji jedan zaleđen vodopad, nakon toga zaleđena reka nastavlja da vijuga pod zemljom, ali to mesto još uvek nije niko snimio. Nikada nisam video nešto slično, ovo je zaista jedinstven prirodni fenomen, naročito zbog činjenice koliko je veliki deo zaleđene reke ponornice.“


Nadamo se da ćemo u budućnosti imati priliku da vidimo i ostatak ove izuzetno atraktivne pećine.

Izvor: Vesti net







Нема коментара:

Постави коментар