29. 12. 2012.

Albanske device žive kao muškarci


Prema Kanun tradiciji, porodično bogatstvo uvek nasleđuju muškarci, a žena se nakon udaje seli u suprugovu kuću. Brakovi se dogovaraju čak i odmah nakon rođenja deteta, a uloga žene je svedena na brigu o deci i održavanje kuće. Život žene vredi pola muškarčevog, a haljina je bitna za razlikovanje polova. Tako muškarci nose pantalone, kape i ručne satove, dok su žene obučene u suknje, nose marame i kecelje.


Poenta je u činjenici da žena može odabrati da u društvu postane muškarac, a dovoljno je da se tako oblači. Albanka koja se oblači poput muškarca je muškarac.

Proces transformacije u muškarca je vrlo jednostavan. Sve što žena treba da uradi je da se zavetuje prema zakonu Kanuna da postaje muškarac. Nakon zaveta mora se oblačiti, ponašati, pričati, hodati i raditi kao muškarac. U celibatu mora živeti ceo život, a obraćaju joj se u muškom rodu. Preuzima i ulogu glave porodice i važne dužnosti kao što su nadgledanje porodičnog bogatstva, odbrana porodice u krvnim osvetama i primanje gostiju.

Postoji nekoliko uslova koji moraju biti ispunjeni pre nego što žena dobije dopuštenje da postane muškarac. Na ovaj potez žene se odlučuju ili kako bi izbegle dogovoreni brak ili na zahtev porodice ako nema muškog naslednika. Retke su one koje postaju muškarci samo jer im je ovaj način života ugodniji.


Jedna od takvih je Lule koja je odlučila da postane muškarac kada je imala 19 godina iako ima brata. Danas je odgovorna za desetočlano domaćinstvo. Porodica joj se obraća u muškom rodu. Ošišana je na kratko, nosi pantalone i ručni sat. Ukoliko dođe do krvne osvete tretiraće je kao bilo kojeg muškarca u porodici, ali to je mala cena koju mora da plati u zamenu za osnovna prava i slobode.

Iako se sve možda čini kao velika žrtva, za žene u Albaniji ovo je prilika da žive slobodnije.

Paše Keći (78) skoro se ni ne seća da je nekad bila žena, a tvrdi da su se vremena promenila. Kad je ona odlučila da postane muškarac pre 60 godina na žene i životinje se gledalo jednako, tvrdi, dok danas žene u Albaniji imaju jednaka prava kao muškarci i čak su i moćnije, pa bi danas bilo zabavno biti žena, piše "New York Times".


Obučena u vrećaste pantalone, s nogama prekrštenim poput muškarca kaže da bi sigurno odabrala ženstvenost da je rođena u sadašnje vreme. Ritual promene pola nekad je bio puno popularniji, ali danas, kada su prava žena veća, devojke uglavnom ne žele da budu momci. 


Izvor: Trojka



Нема коментара:

Постави коментар