21. 12. 2012.

Srbin nunčakama bije za Ginisa

Inspirisao ga Brus Li: Desimir Stojković

Desimir Stojković (43) postao je 2009. svetski prvak u nunčaka veštini, kada je, ovim drevnim oružjem, za 60 sekundi izveo 150 udaraca u prazno. Svetska titula nije mu dovoljna, pa će sutra u podne u Dečjem centru „Majdan” pokušati da uđe u Ginisovu knjigu rekorda sa težim zadatkom - udarcima nunčakama u metu.

Rekord - Kada je imao nešto više od deset godina Desimira je fascinirao Brus Li koji mu je, kao i većini dečaka iz tog vremena, postao idol i velika inspiracija. Zato je još kao mali počeo da trenira borilačke veštine, ali je vrlo brzo shvatio da su nunčake veština njegovog života.

- U to vreme veština baratanja nunčakama nije mogla da se uči na mnogo mesta, pa sam o njima mogao da saznam nešto više samo iz knjiga i filmova. Nekadašnji šampion Evrope Dejan Milošević pomogao mi je da učestvujem na prvom takmičenju u organizaciji Budo saveza Srbije 1997. godine i tada sam osvojio prvo mesto - priča Stojković.

Desetak godina kasnije, Desimir je rešio da pokori ceo svet, pa je 2009. godine premašio tadašnji rekord od 100 udaraca u minuti, postigavši čak 50 udaraca više. Ako želi da uđe u Ginisovu knjigu, trebalo bi da udari u džak najmanje 101 put za 60 sekundi, što znači da će u jednoj sekundi morati da izvede po nekoliko udaraca u metu.

Desimir Stojković

- Udarci u metu, mnogo su teži od udaraca u prazno, jer postoji veliki otpor, koji kod udaraca kroz vazduh ne postoji. Pokušaj obaranja rekorda pratiće profesori fizičke kulture koji će ga snimati kamerama sa specijalnim mikrofonima, kako bi svaki udarac mogao da se čuje i lako izbroji. Snimak ćemo kasnije poslati Ginisovoj komisiji i onda čekam njihov sud - priča Stojković.

Tokom bavljenja nunčakama shvatio je da postoje ograničenja u ovom sportu, pa je rešio da bude jedinstven i osnovao veštinu “Desko sistem” kao neki vid revolta na tradicionalne borbe nunčakama. U ovaj sistem ubacio je različite segmente samoodbrane iz aikida, džudoa, rvanja i napravio simulaciju borbe više protivnika na više nivoa.

Izvor: 24 sata rs

Нема коментара:

Постави коментар