7. 7. 2013.

Na rubu smrti: Surfovanje po vozovima


Južnoafrička Republika (JAR), tačnije predgrađe Johanesburga, Soveto, smatra se rodnim mestom takozvanog “trejn-surfinga”, jednom vrstom ekstremne zabave, koja zapravo predstavlja izuzetno opasnu igru čiji je cilj vožnja na krovovima vozova u punoj brzini i izbegavanje strujnih kablova i podvožnjaka. Ta ekstremna zabava datira još od 80-ih godina prošlog veka i do sada je odnela veliki broj života.

Uprkos brojnim inicijativma da vlasti pronađu način i zabrane “trejn surf”, je i dalje više nego privlačan mnogima jer momci koji glume kaskadere u realnom životu uz pomoć “trejn surfa” stiču najveću popularnost u društvu. Pored surfa, jedan od većih izazova među mladima u Sovetu jeste da vise sa otvorenih vrata vagona dok je voz u pokretu i izbegavaju stubove pored pruge. Takođe, nije redak slučaj i da stoje na šinama i da do poslednjeg trenutka čekaju voz koji im ide u susret.


 Objašnjenje zbog čega rizikuju život je jednostavno. Ti momci odrastaju u getu, bez šanse za normalim obrazovanjem ili pristojnim poslom, oni  surfovanje na vozovima doživljavaju kao lak i najbrži način da postanu poznati i omiljeni u društvu. Mnogi od njih znaju da se kockaju sa svojim životima i da svaki put kada izvode te vratolomije stavljaju “glavu u torbu”.

S druge strane, postoje i mladići koji “surf na afrički način” smatraju za izlaz jer nemaju šta da izgube.  Njima je praktično svejedno da li će živeti ili ne, oni smrt vide kao spas od svakodnevnih problema kojih je Soveto put – droge, alkohola, uličnih obračuna. Oni ne razmisle dva puta pre nego što se popnu na voz. Mnogima od njih je to i poslednje u životu.

Pogledajte video:



Izvor: Telegraf

Нема коментара:

Постави коментар