8. 7. 2013.

Činjenice o pušenju koje niste znali ili niste želeli da znate

Milijardu ljudi umreće od posledica pušenja u XXI veku
 
Mnogi pušači paze na ishranu, ali ne mare što duvanski dim koji udišu sadrži oko 4.000 različitih hemijskih elemenata koje uništavaju respiratorne puteve i oštećuju pluća i druge organe.

Uoči Svetskog dana nepušenja, pušači bi još jednom mogli da razmisle o otrovu koji svesno udišu, kao i otome, kolikom riziku po vlastito zdravlje se pritom izlažu.

Duvanski dim sadrži oko 4.000 različitih hemijskih elemenata, od kojih je za mnoge dokazana štetnost za ljudsko zdravlje, a s nikotinom je povezana i zavisnost. 


Skup elemenata koji iritiraju repiratorni sistem čini oko 3.000 hemijskih sastojaka, a uništava se disajni put – uz dlačice nosa, jedna od obrambenih barijera gornjih respiratornih puteva.

Čovek ventilira oko 10.000 litara vazduha na dan, a zajedno s njim udahne brojne čestice, prašinu i polen.

Svi ti mehanizmi, udruženi, uzrokuju upalne procese u plućima koji zahvataju ne samo disajnene puteve, nego i pluća,a posebno arterije.

-Velik broj kiseonikovih radikala koji se oslobađa iz dima cigarete direktno utiče na oštećenje plućne funkcije.

Ugljen monoksid (CO) nastaje izgaranjem organskog materijala, a veže se 200 puta više za mesto na crvenim krvnim zrncima nego kiseonik. Kod pušača CO blokira 15% crvenih krvnih zrnaca, zbog čega oni ne prenose kiseonik-, objašnjava dr. Alma Rožman.

Katran sadrži oko 40 kancerogenih elemenata koji sami po sebi oštećuju sluznicu disajnih puteva. 

Milijardu mrtvih

U 21. veku od posledica pušenja umreće milijardu ljudi, procjenjuju zdravstveni stručnjaci. Svakih osam sekundi jedna osoba u svetu umre od bolesti povezane s pušenjem.

70% pušača želi da prestane

Čak 70% pušača želi da prestatane da puši, a za to je potrebna snaga volje, pomoć farmakoloških sredstava te psihološka pomoć.


 
Zašto prestati?

Već dan nakon prestanka uspostavi se normalna cirkulacija i oksigenacija u krvi, za 3,5 meseci smanji se količina sluzi i kašalj, a godišnji pad plućne funkcije se stabilizuje.

Najveći ubica

Rak pluća je najveći je ubica među karcinomima u svetu jer prouzrokuje 20 posto smrti u ukupnoj smrtnosti od karcinoma svih organa. Pušenje je odgovorno za 90 posto svih karcinoma pluća.

5.763 triliona cigareta


Milijardu i 300 hiljada pušača u svetu svake godine popuši 5.763 triliona cigareta; 70% svih pušača živi u nerazvijenim zemljama.

Staž opasniji

Rizici od raka su 4,5 puta veći zbog dužine pušačkog staža nego zbog broja popušenih cigareta na dan – 10 cigareta na dan 20 godina opasnije je nego 20 cigareta na dan 10 godina.

Pasivno pušenje

Prestanak u 30. godini potpuno uklanja rizik obolevanja od raka. Izloženost pasivnom pušenju povećava rizik od koronarne bolesti 25-30% kod nepušača.


Nikotin za fetus

Pasivno pušenje fetusa majke pušačice može se dokazati prisutnošću nikotina u u plodnoj vodi, urinu deteta, suzama i u majčinu mleku.

Manja opasnost za srce

Prestankom pušenja rizik obolevanja od bolesti srca za godinu dana smanjuje se za 50%, a nestaje u sledećih 15 godina.

Koliki je rizik

Od raka usne duplje, grla, pluća i leukemije smanjuje se za 50% u roku od pet godina nakon prestanka pušenja, a nestaje za još 15; za rak pluća – rizik traje 20 godina.


Izvor: Trojka




Нема коментара:

Постави коментар