8. 9. 2013.

Podzemni grad ispod Hadrijanove vile!

Mreža tunela ispod vile u Tivoliju

Arheolozi su nedavno na lokaciji vile u Tivoliju, u blizini italijanske prestonice, koju je izgradio car Hadrijan u drugom veku, otkrili mrežu tunela za koju smatraju da je podzemni grad zakopan duboko ispod vile rimskog vladara.

Tim naučnika iscrtava podzemne puteve i veruje da su prolazi služili za kola koja su vukli volovi, a transportovala su robove, hranu i druge potrepštine, daleko od očiju cara.

Pored mreže puteva, arheolozi su otkrili i niz predmeta.


Hadrijanovu vilu iz drugog veka, koju je Unesko 1999. godine proglasio lokacijom svetske kulturne baštine, činilo je 30 zgrada od kojih je svaka bila okružena vrtovima, bazenima i fontanama.

Novootkriveni veliki podzemni prolaz veći je od ostalih tunela, ranije otkrivenih ispod imanja, širok je tri metra i proteže se više od pola kilometra na severoistok, zatim skreće na jug i vodi do kružnog proširenja od 700 metara za koji stručnjaci smatraju da je služilo za okretanje kola.


Arheolozi su ovaj prolaz otkrili kada su pronašli rupu ispod žbunja i prolaz ka glavnoj galeriji.

Još jedan tunel širok pet metara pronašli su koristeći kamere, jer je prolaz u veliki podzemni tunel bio blokiran kamenjem.

Maketa Hadrijanove vile

Arheolozi još nisu uspeli da uđu u zakrčene tunele, pa tek treba da istraže gde vode.

Trenutno se tuneli raščišćavaju, kako bi do kraja godine mogli da budu u ponudi za obilazak.


Izvor: RTS




Нема коментара:

Постави коментар