5. 9. 2013.

Preko noći: Engleskinja se probudila kao Kineskinja


Sara Kolvil (38) iz Engleske je u martu 2010. zaspala posle jakog napada migrene, a sutradan ujutru se probudila i otkrila da joj je kineski naglasak zamenio dotadašnji engleski.

Sara iz Plimuta do deset puta mesečno ima jake migrene, protiv kojih je medicina bila nemoćna. Na kraju su je dovele do tzv. sindroma stranog akcenta, poremećaja koji je toliko redak da je u periodu od 1941. do 2012. zabeležen i potvrđen samo 61 slučaj. Ono što se o ovom poremećaju zna zasad je to da je povezan sa glavoboljama i predstavlja svojevrsno neurološko oštećenje mozga.


Otkad joj se pojavio sindrom, Sara se maksimalno trudi da povrati svoj stari akcenat. Uprkos njenim naporima, rezultati su skoro nikakvi, a lekari uglavnom ostaju zbunjeni pred ovim problemom. Najviše je nervira činjenica da je ljudi koje sreće redovno smatraju strancem i pokušavaju da pogode odakle je, mada je čitav život proživela i još živi u Plimutu.

U novom dokumentanom filmu televizije BBC o ovom poremećaju i kako život izgleda sa njim, Sara Kolvil pokušava da dočara svu neprijatnost koju joj pričinjava sopstveni glas i akcenat koje doživljava kao tuđ i u neskladu je sa sredinom u kojoj živi.

Kej Rasel (52), takođe, pati od jakih i čestih migrena zbog kojih je pre nekoliko godina obolela od istog simptoma kao i Sara. Kej, danas, iako rođena u Gločestširu – zvuči kao Francuskinja.

Pogledajte razgovor “Francuskinje” i “Kineskinje”:



Izvor: Telegraf

Нема коментара:

Постави коментар