23. 9. 2013.

Ambiciozno: Planira da trči bos od Kanade do Argentine


Inženjer iz Montreala Džozef Mišel Liju Kai Cu Roćeni (32), planira da za 18 meseci bosonog pretrči od Kanade do Argentine, odnosno deonicu od  19.000 kilometara. Epski poduhvat započeo je 2. jula kada je krenuo na put iz rodnog Montreala. Na svom putovanju preko Severne i Južne Amerike, Kai Cu Roćeni planira da pređe 14 država, da bi na kraju stigao do cilja – Ognjene zemlje.

Bosonogi trkač kaže da se godinu dana intenzivno pripremao za trku, a da će sav novac koji će prikupiti tokom avanturističkog poduhvata uplatiti u humanitarne svrhe. Iako deonica od 19.000 kilometara nije najduža distanca koju je neko pretrčao, Kai Cu Roćeni će biti prvi čovek koji će tu deonicu pretčati bos.


- Oduvek sam se trudio da uradim stvari koje niko nikada nije uradio. To mi je najveća motivacija za “trku do kraja sveta” – kaže Kanađanin koji šaljivo dodaje da će uštedeti stotine dolara koje bi potrošio na patike.

Njegov plan je da dnevno prelazi 25 kilometara, odnosno da dnevno trči dva i po sata. Pre nego što je krenuo u avanturu, Kai Cu Roćeni se pripremao u najrazličitijim klimatskim uslovima, trčao je po zemljanim putevima pod vrelim suncem, a trenirao je i po snegu. Pored fizičke pripreme, pre polaska u avanturu on je prilagodio i svoju ishranu, ali kaže da će tokom trke do kraja sveta jesti sve što bude našao usput.


- Ne planiram da trčim po asfaltiranim putevima jer su oni najopasniji po stopala. Ukoliko se pojave plikovi na stopalama i ako ne budem mogao da izdržim od bolova trčaću u specijalnim sandalama – kaže inženjer i dodaje da sa sobom nosi samo paket prve pomoći, dok za u slučaj veće nezgode ima uređaj kojim će pozvati spasioce koji će doći helikopterom.

- Neću se vraćati za Kanadu čak iako mi se dogodi neka teža povreda. Ako se tako nešto desi saniraću povredu u zemlji u kojoj se budem nalazio. Zalečiću se pa ću nastaviti dalje – kaže odlučni Kai Cu Roćeni.

Pogledajte video:



Izvor: Telegraf



Нема коментара:

Постави коментар