8. 9. 2013.

Vatreno crveno: Ukleto jezero u Boliviji


Laguna Kolorada ili Crvena Laguna je plitko slano jezero u jugozapadnoj regiji Bolivije. Nalazi se blizu Eduardo Avaroa Andskog Nacionalnog rezervata, kod granice sa Čileom, na nadmorskoj visini od oko 4.000 metara.

Površina ovog jezera iznosi oko 60 kvadratnih kilometara sa prosečnom dubinom od 35 centimetara. Voda je tamno crvene boje zahvaljujući podjednakom uticaju visokog saliniteta i algama koje boje ovo jezero. Tačnije, crvena boja potiče i od jedne vrste soli koja je bogata gvožđem što dodatno doprinosi ovakvoj pojavi.


Ovo mesto nekada je bilo naseljeno Ajmarima koji su nakon dugog perioda ipak uspeli da sačuvaju legendu i veliku misteriju koja je tek nedavno otkrivena. Naime, legenda kaže da je jezero ukleto jer je veliki broj Ajmaraja izumrlo prilikom konzumacije ove vode.

Legenda se tu ne završava, jer su u blizini sakrivena još dva jezera žuto-zelene boje, za koje kruže priče da ključaju kada se okruže zlim ljudima.


Osim turista koji ovo jezero redovno posećuju i Džejmsovi flamingosi koji su vrlo retka vrsta. Naučnici su sredinom 1950-ih proglasili da ova vrsta izumire, a danas se nalaze na listi najugroženijih vrsta na svetu.

Pogledajte video:





Izvor: Telegraf

Нема коментара:

Постави коментар