9. 9. 2013.

Snaga pedala: Bicikl lift kojim se do 10 metara u visinu stiže za 30 sekundi


Itan Šlusler (22) je pronašao genijalan način da se brzo popne do svoje kuće na drvetu, nakon što se umorio od svakodnevnog penjanja merdevinama.

Inventivni mladić iz Ajdaha, brzo je razradio ideju o liftu koji pokreće pogon bicikla i trebalo mu je nekoliko pokušaja da se njegov neobičan izum profunkcioniše.
 
Prvi pokušaj lifta nije bio uspešan jer je putovao suviše brzo, pa je Šlusler morao da modifikuje lančani prenos na biciklu
.
- Čim sam došao na tu ideju, znao sam da je to realnost - rekao je Šlusler za “ABC News”.
 
Nakon što je razvio osnovnu ideju u glavi, prvo je morao da zavari parče starog gvožđa na ram kako bi mogao da nakači prenosni sistem.
 
- Nakon prvobitnog pokušaja, postalo je jasno da je prenosni sistem nije bio dovoljno nizak, jer nisam mogao uopšte da okrećem pedale na drvo. Promenio sam odnos brzina na biciklu zamenom velikog prednjeg lančanika na zadnji deo, ali još uvek nije sasvim bilo lako da se pedale okreću, pa sam dodao kotur u sistem da dobijem malo više mehaničke pomoći - objasnio je on.
 
Kao protivteg Šlusler je koristio stari bojler koji se može podešavati jednostavnim dodavanjem ili uklanjanjem vode.


Proces izgradnje lifta bicikl je trajao manje od nedelju dana .
 
Trenutno ovaj mladić završava izgradnju kuće na drvetu jer sada može lakše da se popne zahvaljujući biciklu.
 
On planira da uradi i izolaciju zidova u narednih nekoliko nedelja, da bi mogao tu da spava i, možda napokon, da živi puno radno vreme u svojoj deset metara visokoj kući.



Izvor: Blic

Нема коментара:

Постави коментар