5. 9. 2013.

Slučajno: Porodica pronašla blago iz 18. veka


Porodica Šmit sa Floride u olupini španskog broda pronašla je pravi kovčeg s blagom u kom se nalazio nakit i novčići vredni 350.000 američkih dolara.

Šmitovi su zaljubljenici u morske dubine i tragači za zlatom, pa često odlaze zajedno na ronjenje, a ovog puta na dnu mora dočekalo ih je pravo iznenađenje.

Porodica je zajedno sa svojim prijateljem Dejlom Zikom sa dubine od 20 metara izvukla blago iz 18. veka, među kojima zlatne lance, novčiće iz Perua i prstenje čija se vrednost procenjuje između 300.000 i 350.000 američkih dolara.

- Bilo je veoma uzbudljivo i emotivno, umalo da zaplačem kad smo našli zlato – rekao je presrećni Erik Šmit.


Brent Brisben, jedan od osnivača kompanije “Kvins Džuvels” koja polaže pravo na oblast u kojoj je blago pronađeno, smatra da je ovo izuzetno otkriće, ali će Šmitovi deo “plena” morati da podele sa njima.

- Oni su prve osobe posle 300 godina koje su dotakle artefakte koji datiraju iz vremena pre Građanskog rata, zaista je neverovatno što su povraćeni – rekao je Brisben.

Veruje se da je zlato izgubljeno kada je španska flota doživela brodolom 1715. godine. U nesreći život je izgubilo stotine osoba, a zbog velike količine zlata koje je ovom prilikom izgubljeno, ova j pojas nazvan je “obala blaga”.

Istoričari smatraju da morsko dno te oblasti krije blago vredno nekoliko milijardi dolara.

 Pogledajte video:



Izvor: Telegraf

Нема коментара:

Постави коментар