5. 9. 2013.

Kod Prokuplja tope bakar kao pre 7.000 godina!



Na arheološkom nalazištu Pločnik kod Prokuplja, organizovan je eksperiment jedinstven na Balkanu! Topljena je ruda bakra na način kako je to rađeno pre 7.000 godina.

U prostoru posebno određenom za tu namenu, ruda bakra topljena je na dva načina uz pomoć duvaljki i direktno na zapaljenom grabovom drvetu.

U osmišljavanju i organizaciji ukupno 12 eksperimenata, koji su se odvijali prethodnih dana, učestvovali su arheometalurzi iz Dohe, Londona, Pekinga...


Prema rečima Bastijana Asmusa, arheometalurga iz Nemačke, sve je veoma dobro organizovano.

„Imali smo težak program juče sa 11 eksperimenata, koji je trajao do kasno u noć. Ali, imamo dobre rezultate. Srećan sam što sam ovde i nadam se da ću doći opet da nastavim ono što sam počeo“, istakao je dr Asmus.



Eksperiment je vodila Miljana Radivojević sa Instituta za arheologiju u Londonu. U svojoj doktorskoj tezi dr Radivojević pokazala je da najstarija svetska metalurgija potiče upravo sa ovih prostora.

„Našli smo komade zgure, komade keramike sa zgurom, proizveli smo, naravno, metal. Upravo su kolege ekstrahovale neke opiljke koje ćemo sada liti, uspeli smo da rekonstuišemo bakar koji smo negde zamislili iz laboratorijskih analiza“, objasnila je naučnica londonskog Instituta.



Eksperiment je deo velikog međunarodnog projekta „Razvoj metalurgije u Evroaziji“, čiji su nosioci lodonski Institut za arheologiju, Narodni muzej u Beogradu, Muzej Toplice u Prokuplju i Zavičajni muzej u Priboju na Limu. Projekat je vredan 500.000 funti i uključuje veliki broj ljudi iz četiri muzeja i tri države.

Namera je da se povežu prošlost i sadašnjost.

„To je bila jedna civilizacija istinska, koja je poznavala metalurgiju, koja je imala sjajnu umetnost. Hoćemo da upravo to pokažemo turistima, da pokažemo deci. Hoćemo da pokažemo ljudima koji prolaze ovim krajem“, naglasila je Julka Kuzmanović Cvetković, direktor Muzeja Toplice.




Projekat je započet prošle, a trajaće i naredne godine. Ovogodišnja istraživanja na Pločniku donela su veliki broj uzoraka za dalje analize.

Među najznačajnijim nalazima je prsten pronađen avgusta ove godine, jedan od najstarijih komada livenog bakarnog nakita na svetu.


Izvor: RTS


Нема коментара:

Постави коментар