9. 9. 2013.

Tajni smrtonosni seksualni život paukova


Po seksualnom kanibalizmu, najpoznatija je ženka crne udovice koja ubija i jede mužjaka tokom parenja. Međutim, češki istraživači tvrde da retki mužjaci pauka rade to isto - samo nevezano za parenje.


Veoma je retko u svetu prirode da jedan partner ubije drugog tokom parenja. To je još ređa pojava kod mužjaka. Po seksualnom kanibalizmu najčuvenija je vrsta crne udovice, čija ženka ubija i jede svog partnera tokom parenja.

Međutim, par čeških istraživača kažu da su posmatrajući i mužjake pauka primetili nešto interesantno. Sve je počelo pre nekoliko godina, kada je Lenka Sentenska, studentkinja sa Univerziteta Masarik u Brnu primetila nešto veoma neobično na području zamka Lednice u južnoj Moravskoj.

Micaria sociabilis – crni ili smeđi seksualni kanibal
 

Micaria sociabilis

Lenku je tamo poslao njen profesor da posmatra retke i minijaturne crne i smeđe paukove po imenu Micaria sociabilis, koji žive u toplim travama južne Moravske, Austrije i Italije.

Micaria sociabilis se prvi put našla na listama vrsta pre 100 godina. Nju je otkrio jedan mađarski zoolog, ali od tada ova vrsta nije uhvaćena. Zato su arahnolozi bili veoma uzbuđeni zbog ovog ponovnog otkrića. Ali, ono što su pronašli nakon toga ih je potpuno zapanjilo.

“Poslao sam jednu od svojih bivših studentkinja da izučava njihovu biologiju. Ona je morala da sprovede nekoliko različitih eksperimenata i otkrije čime se oni hrane, kako se pare i kako se mužjaci slažu sa ženkama, “ seća se profesor Stano Pekar, koji vodi odeljenje arahnologije u okviru odseka za botaniku i zoologiju na Univerzitetu Masarik.

“Sećam se da je jednog dana ona došla i rekla – pa, mužjaci jedu ženke,” nastavlja profesor Pekar. “Ja sam na to odgovorio – to je nemoguće!”

Ženke jedu mužjake, a ne obrnuto
 
Stano Pekar i Lenka Sentenska

“Ovo se jednostavno ne dešava kod pauka. Ženke bi trebalo da jedu mužjake. Tako da je ona na kraju ponovila neke eksperimente, da bi došla do istog zaključka,“ kaže Pekar i objašnjava da je slučajno otkriće, nakon nekoliko godina, dovelo do nekih fascinantnih istraživanja.

Naučni članak, koji je objavljen u prestižnom naučnom listu “Bihejvioralna ekologija i sociobiologija”, nosio je prilično čudan naslov: “Parenje sa mladim, ubijanje starih: obrnuti seksualni kanibalizam i izbor mužjaka za parenje.”

Seks. Smrt. Kanibalizam.

Seksualni kanibalizam je situacija u kojoj uglavnom ženka ubija i proždire mužjaka. Kaže se da to proizilazi iz seksualnog konflikta. Ovaj konflikt potiče iz odnosa anisogamije – situacije u kojoj mužjaci proizvode puno sperme, dok ženke proizvode ograničen broj jajašaca,” objašnjava Sentenska. “To znači da su ženke ograničene u uslovima parenja, dok mužjaci pokušavaju da se pare što je više puta moguće, pošto proizvode previše sperme.”

Latrodectus tredecimguttatus poznata kao Crna udovica

“Priroda je ovo opravdala. Izbirljive ženke pauka – kao što je najozloglašenija vrsta crne udovice – ubijaju i jedu mužjake tokom odnosa. Ne samo da se slabiji mužjaci istrebljuju i sprečavaju od daljeg razmnožavanja, već se mužjaci crne udovice koji dozvole ženki da ih napadne zapravo duže pare i proizvode više sperme, što povećava verovatnoću da će njena jajašca biti oplođena.

Mladi mužjaci i starije ženke – smrtonosna kombinacija

Ali, zbog čega mužjaci vrste Micaria sociabilis ubijaju i proždiru ženke, umesto da se pare sa njima?

Izgleda da se to uglavnom dešava leti, kada ima puno mlađih mužjaka i starijih ženki u polju. Oko 70 odsto ovakvih susreta završi kanibalistički, a izgleda i da mužjaci namerno biraju da ubiju starije ženke. Profesor Pekar i Lenka Sentenska odbijaju da otkriju više, jer će više informacija o tome biti objavljeno uskoro u drugoj studiji.

Seksualni kanibalizam je veoma redak kod mužjaka pauka. Ova pojava je zapažena samo kod Micaria sociabilis i još jedne vrste. Međutim, profesor Pekar ističe da bi to moglo da bude mnogo rasprostranjenije nego što mislimo. Dok se ne izvrše nova ispitivanja, nećemo znati odgovor. Postoji 43000 vrsta paukova na planeti, a naučnici su posmatrali navike pri parenju samo kod njih 700.


Izvor: Dojče Vele

Нема коментара:

Постави коментар