9. 9. 2013.

SAD: Pušenje alkohola novi trend među mladima


Tinejdžeri i studenti pretvaraju svoje sobe i podrume u laboratorije kako bi se što brže opili, ali metode koje koriste i posledice udisanja alkohola su prilično opasne. Alkohol, pomoću pumpi, prskaju po suvom ledu, a zatim pokušavaju da udahnu isparenja. Posledice udisanja mogu biti veoma opasne.

- Isparenja odmah idu u krvotok, pa u mozak, i to se dešava veoma brzo – kaže profesor Timoti Dauerti iz Filadelfije.

Tu nastaje problem, jer alkohol ide direktno u pluća i mozak, zaobilazeći normalne metode kojima ga inače telo “filtrira” navode lekari.

- Udisanje alkohola ima efekat celodnevnog opijanja u sekundi – kaže Gejlord Lopez, direktor Toksikološkog centra Džordžija u Atlanti.


Tako dolazi do opasnosti od predoziranja alkoholom, pa čak i trovanja i mogućnosti oštećenja mozga. Međutim uprkos tome što je veoma opasan ovaj trend sve više se širi među mladima.

Organizam se obično od preterane upotrebe alkohola brani povraćanjem. Međutim, u ovom slučaju alkohol zaobilazi stomak i jetru i ne postoji efikasan način za izbacivanje iz organizma. Jednom kada mozak primi etanol, ne postoji način za izbacivanje iz tela.

Ne postoji ni efikasan način za utvrđivanje konzumirane količine alkohola pa neki mladi ovom načinu opijanja pribegavaju kako bi mogli da voze, dok drugi veruju da će tako izbeći dodatne kalorije.



Izvor: Telegraf

Нема коментара:

Постави коментар