5. 9. 2013.

Idealan za parking: Automobil koji se preklapa na pola


Eksperimentalni električni automobil “Armadilo-T”, koji se preklapa na pola da bi napravio više mesta za parkiranje, predstavljen je ove nedelje u Južnoj Koreji.

Automobil može da pređe 100 kilometara posle desetominutnog punjenja na električnu mrežu, a najveća brzina koju može da dostigne je 60 kilometara na sat. Kada stane na parking mesto, zadnji kraj mu se preklopi preko prednjeg i time se ukupna dužina automobila smanji na samo 1,65 metara.

Umesto retrovizora ima male digitalne kamere povezane sa ravnim ekranom na kojem se vidi šta je iza i sa strane auta. Vozač može da koristi program preko svog telefona i da ga preparkira iako nije u njemu.

- Može se parkirati bukvalno bilo gde- rekao je Suh In So, profesor korejskog naprednog Instituta za nauku i tehnologiju, koji je pratio razvoj automobila.

Neobični mali dvosed možda nikad neće ući u serijsku proizvodnju, ali pokazuje trend razvoja ekoloških vozila za urbane prostore.

“Armadilo-T” se zasad ne može voziti po korejskim ulicama s obzirom na to da ne zadovoljava sigurnose propise. Suh je rekao da bi Južna Koreja trebalo da ublaži sigurnosna pravila za mikroautomobile, budući da oni voze relativno malim brzinama.

Pogledajte video:



Izvor: Telegraf

Нема коментара:

Постави коментар