6. 9. 2013.

Pronađen najveći vulkan na svetu


Mauna Loa više nije na vrhu liste najvećih aktivnih vulkana na svetu. Zapravo, u odnosu na novog šampiona, havajska sveta planina, površine oko 5.180 kilometara kvadratnih, dođe poput patuljka.

 Dosadašnji šampion - Mauna Loa na Havajima

Oko 1.600 kilometara istočno od Japana, na dnu Pacifika, naučnici su otkrili vulkan veličine američke savezne države Novi Meksiko!

Sa površinom od oko 310.000 kilometara kvadratnih Tamu Masif je jedan od najvećih vulkana u Sunčevom sistemu! Vrh vulkana nalazi se na dva kilometra ispod površine, a njegova baza ide još 6,4 kilometara u dubinu.

Trodimenzionalni prikaz Tamu Masifa

Naučnici sa Univerziteta u Hjustonu, predvođeni profesorom Vilijamom Sagerom, dugo nisu mogli da utvrde da li je u pitanju jedan vulkan ili nekoliko podvodnih erupcionih tačaka.

Konačno, uzorci uzeti sa nekoliko tačaka na njegovoj površini pokazali su da ogromna masa bazalta čini jedan vulkan, za koji veruju da je 145 miliona godina star.


Sagerovi poslednji proračuni utvrdili su da je Tamu Masif, po povšini, jedan od najvećih vulkana u Sunčevom sistemu i tek je 20 odsto manji od džinovskog Olimpa na Marsu.

„Njegov oblik je potpuno drugačiji od bilo kog podvodnog vulkana pronađenog na Zemlji. Može da nema mnogo pomogne u razumevanju kako se masivni vulkani formiraju", kaže Sager.

Olimp na Marsu

Detalji otkrića biće objavljeni u narednom broju časopisa Nature Geoscience 8. septembra.


Izvor: RTS




Нема коментара:

Постави коментар