22. 7. 2013.

Velika stopala, muke još veće


Ni visina od preko dva metra, ni težina od 170 kilograma nisu problem Siniši Šušiću iz Ljubinja. Međutim, problemi koje ima zbog ogromnih stopala nisu nimalo bezazleni, počev od hodanja stepenicama, vožnje automobila do kupovine obuće.

Tridesetjednogodišnji Siniša Šušić, komunalni radnik iz Ljubinja, verovatno je čovek sa najdužim stopalima u Hercegovini. Visok je 202 centimetra, dobro se nosi sa težinom od 170 kilograma, ali često s tugom posmatra izloge i pretražuje internet tražeći obuću broj 56. A, tamo je nema, pa nema.

Siniša se jada da ga taj problem prati još od 15. godine i da je više bio bos nego obuven.

„Na prostoru cele bivše Jugoslavije za mene nema ni cipela ni patika i samo zahvaljujući rodbini u Kanadi, ponekad dobijem par patika, pa ih čuvam kao oči u glavi. Već u osnovnoj školi sam nosio broj 51, pa sam najčešće išao šupljih cipela“, kaže Siniša, dodajući da je igrajući odbojku uvek prelazio crtu ispod mreže, ali su mu to tolerisali.

Njegovi roditelji najbolje znaju kakve su sve muke imali zbog njegovih velikih stopala. Pošto u Ljubinju nije bilo obućara, Sinišine cipele je krpio njegov otac Ilija - kanapom, šilom i klještima.

„Noga mu je više bila mokra nego suva, a u cipele smo mu često stavljali najlon kese da mu noge ne bi bile vlažne“, kaže Ilija.


Dok je služio vojsku, za kršnog Hercegovca u magacinima nije bilo odgovarajućeg broja, pa je verovatno bio jedini vojnik koji je nosio patike.

Siniša nabraja da ima problema i sa vožnjom automobila, jer često istovremeno pritisne kvačilo i kočnicu ili kočnicu i gas, pošto je razmak među njima mali, a njegovo stopalo veliko.


Obožava sinčića Marka, koji bi se sada mogao smestiti u njegovu patiku i iskreno priželjkuje da njegov sin, kad odraste, u prodavnicama obuće može birati cipele i patike po svojoj želji.

Inače, par patika koje se za Sinišu Šušića ručno prave u Kanadi košta oko 250 evra, pa se trudi da što manje pešači ne bi li duže potrajale. Iskreno rečeno, za njegovu težinu to mu i ne pada teško.

Izvor: RTS


Нема коментара:

Постави коментар