17. 11. 2012.

Muzej ili džinovski WC?


Ako planirate put u Južnu Koreju, obavezno posetite tematski park koji slavi toalete(?!). Muzej gradu Suvon podario je njegov bivši gradonačelnik Sim Dže-Dak, poznatiji kao, nećete verovati, Gospodin Toalet, kojeg je majka rodila u kupatilu svoje porodične kuće. To donekle objašnjava njegovu posvećenost toaletima, zar ne?

Sim je sa mesta gradonačelnika Suvona, ranije sprovodio odlučnu kampanju poboljšanja kvaliteta javnih wc-a, a takođe je i osnovao Svetsko toaletno udruženje čija je svrha postojanja širenje svesti o vezi između toaleta i higijene, odnosno ukazivanje na to kakvu važnost sanitarno odlaganje otpadnih voda ima kako za zdravlje zajednice, tako i za njeno dostojanstvo. I to nije sve. Ovaj interesantni Koreanac napisao je i knjigu “Drago mi je što sam s tobom, toaletu”, a kako to ironijom sudbine obično biva, pre tri godine umro je od raka prostate.
 
U svakom slučaju, park koji je svečano otvoren početkom ove godine, sada je meta stranih interesa. On se sastoji iz Simove kuće u obliku wc šolje, koja je posle njegove smrti pretvorena u muzej. Njegov “haj tek” toalet je sada otvoren za posetioce koji u ovom parku mogu da razgledaju fotografije koje prate istorijski razvoj toaleta ili galeriju slika na kojima su u raznim tehnikama prikazane wc šolje.


Izvor: Vesti online


Нема коментара:

Постави коментар