30. 11. 2012.

Crnogorci protiv Njutna


Trojica crnogorskih pronalazača predstavili su pre nekoliko dana autonomni mehanički agregat za proizvodnju električne energije, koji bi, ukoliko zaista deluje, mogao pobiti Njutnove zakone.

Predstvaljanje ovog uređaja u Tivtu izazvalo je veliko interesovanje građana, ali i oprečne komentare ljudi od struke koji nisu verovali da su trojica autora ovog pronalaska predvođena Milanom Bojovićem sa Žabljaka, zaista uspeli u prevazilaženju do sada važećih pravila fizike o sili akcije i reakcije koje je utemeljio još Isak Njutn, pišu podgoričke Vijesti.

- Ovaj uređaj je rešnje da se dobije jedostavna, ekološki čista i energija koja se može primeniti na svakom mestu. Agregat može biti mobilan, montažno-demontažni ili autonoman - kaže Bojović.

On objašnjava da uređaj koristi inicijalnu energiju – jednosmernu struju iz baterije od 12 volti koja pokreće elektromotor. Elektromotor preko posebnog prenosnog sistema, pokreće generator koji preko ispravljača, proizvodi naizmeničnu električnu energiju napona 230 volti.

- Manji deo generisane energije se vraća nazad i puni bateriju od 12 volti, a mnogo veći ‘višak’ novoproizvedene struje spreman je za napajanje svih potrošača koji funkcionišu na naponu od 220 volti - objasnio je Bojović dodajući da je tajna uspeha njihovog pronalaska u sistemu povezivanja i sistemu pretvaranja energije.


Agregat upalio ceo kafić

Na prezentaciji novi agregat je, nakon stavljanja u pogon, strujom napajao osvetljenje i druge električne uređaje u jednom kafiću, kao i dve električne alatke – bušilicu i brusilicu koje su na njega bile prikopčane.

- U ovom trenutku možemo dimenzionisati, kontrusati i proizvesti agregate koji rade na ovakvom principu,a koji su snage od 1 kilovata do čak 2 megavata - poručio je Bojović dodajući da njihov patent omogućava stabilno i nezavisno snabdevanja strujom domaćinstava, hotela, mreže javne rasvete, sistema za navodnjavanje ili industrijskih postrojenja.

Zanimanje za patent trojice pronalazača na prezentaciji su pokazali i neki bokeljski privrednici, dok je deo prisutnih inženjera elektronike i elektrotehnike sa skepsom vrteo glavom. Ako je sve tako kako kažu konstruktori ovog uređaja, to će neminovno dovesti do propasti elektroprivrednih preduzeća.

- Posle godinu dana ispitivanja, patent je registrovan i dobijen je sertifikat od Zavoda za zaštitu intelektuelane svojine Crne Gore. U toku je postupak za proširenje priznanja njihovog patenta na 124 države-potpisnice međunarodne konvencije za zaštitu intelektualne svojine i nakon toga, moji klijenti planiraju da počnu proizvodnju ovog uređaja - kazao je advokat Ratko Pantović, koji zastupa pronalazački tim.

On je dodao da je u toku i potraga za investitorom koji bi finansirao početak proizvodnje ovih agregata, koji su za početak, snage od 1 kilovata do čak 2 megavata.

Izvor: Trojka

Нема коментара:

Постави коментар