26. 11. 2012.

Rak pljačkaš sa prirodnim kompasom


U različitim jezicima ih različito zovu – kradljivci palminih oraha, kokosovi rakovi, rakovi samci. Vrsta Birgus latro živi na Božićnim ostrvima. Ovi rakovi su veliki i imaju zapanjujuću sposobnost koordinacije.

Rakovi pljačkaši su teški do četiri kilograma, raspon nogu može biti i čitav metar. To ove rakove čini najvećim kopnenim rakovima na svetu. Nastanjuju pacifički prostor, recimo Božićna ostrva severozapadno od australijskog kontinenta, a južno od Jave. Zbog svojih ogromnih dimenzija, kao i životnog veka od 60 godina, rakovi pljačkaši su zagolicali i radoznalost naučnika. Tako su naučnici iz Grafjsvalda kod Jene prikačili GPS uređaje na 55 primeraka ovog raka, kako bi pratili njegovo kretanje i način života.

Retko napuštaju stanište

Sada su stigli i rezultati – gigantski rakovi se najradije zadržavaju na jednom mestu. Ako se uopšte pomeraju, koriste stare, poznate putanje. Uglavnom se drže peščanih predela u kojima prave podzemne prolaze, kao i predela u kojima postoje kokosove palme, čijim se plodom hrane. Veoma retko zalaze do tri kilometara u kišne šume – naučnici pretpostavljaju da ih na takvu ekskurziju može naterati samo nedostatak hrane ili razmnožavanje.

Rakovi pljačkaši važe za majstore orijentacije. Ako ih prevezete kilometar od staništa, u bilo kom pravcu, za samo nekoliko sati će uspeti da se vrate na početnu poziciju. Pretpostavlja se da orijentaciju omogućava drveće i druga prirodna obeležja.

Naučnici i dalje nisu sigurni kako je tačno ovaj rak dobio epitet „pljačkaša“. Jedna teorija se, naravno, vezuje za njihovu omiljenu hranu – kokosove orahe. Druga, zanimljivija, govori o kleptomaniji – rakovi navodno rado prisvajaju blistave metalne predmete iz kuća ili šatora meštana. Šta sa njima rade, nije poznato.

 Izvor: B92 

Нема коментара:

Постави коментар