17. 11. 2012.

Otkrivena životinja s najviše nogu!

 Najmnogonožnija životinja na svetu
 
Naučnici su utvrdili da je Ilakme plenipes (Illacme plenipes), stvorenje dugo tek nekoliko centimetara koje živi u Kaliforniji, najmnogonožnije biće na svetu – ima čak 750 nogu

Na temelju sedam uzoraka pronađenih u srednjoj Kaliforniji životinja je prvi put opisana još 1928. godine, međutim, u studiji nisu priložene ni fotografije ni ilustracije pa čak ni jasni opisi staništa. Novi uzorci otkriveni su tek 80 godina kasnije kada je stručnjak za stonoge Pol Marek s Univerziteta Arizona zajedno sa svojim bratom krenuo u potragu za neobičnim člankonošcem.  
Pomoću brojnih karata, među kojima i Google Mapsa, dvojac je konačno krajem novembra 2005. pod stenama nedaleko od San Franciska otkrio vrlo retku životinju. U naredne tri godine braća su pronašla još 16 primeraka ali s prikupljanjem su prestali 2007. kako ne bi ugrozili opstanak ove retke vrste na vrlo ograničenom staništu.


Ilakme plenipes nema oči, a živi 10 do 15 cm ispod površine tla. Kao što samo latinsko ime kaže, rekorder je po broju nogu, a ima i relativno duge antene koje joj omogućuju snalaženje u mraku i telo obraslo mnoštvom dlačica koje izlučuju viskoznu tvar nalik na svilu. Sastoji se od 192 članka, a za razliku od ostalih rođaka ima rudimentarna usta kojima usisava tekućine. Ženke imaju više nogu - 750, a mužjaci nešto više od 550. Većina stonoga ima između 80 i 100 nogu.
 
Razred stonoga sadrži oko 13.000 vrsta koje mogu da se podele na 4 podrazreda: stonoge (Chilopoda), kojima kolutići imaju samo jedan par nogu, dve noge (Diplopoda) koje imaju dvostruke kolutiće i na svakom kolutiću dva para nogu, malonošce (Pauropoda) koji su dužine od 0,5-1,5 mm a imaju 9-11 pari nogu, kratkonošce (Symphyla) koji su dužine do 8 mm a imaju 12 pari kratkih nogu. Najpoznatija kućna stonoga koja ima 15 pari dugačkih nogu. 


Izvor: Vesti online

Нема коментара:

Постави коментар