18. 11. 2012.

Uz pomoć balona preko Atlantika

 Samo uz pomoć balona preko Atlantika

Džonatan Trep uspešno je isprobao svoju opremu pred ogromnim brojem gledalaca i nada se da će naredne godine ostvariti svoj san da uz pomoć balona pređe Atlantik.

S njim u čamcu je i kopilot Nidia Ramirez, avanturistkinja koja će 11 sati nadletati Meksiko.
 
Trep koji je cele noći uz 20 pomagača punio balone helijumom uzdigao se sa zemlje i pošao ka obližnjem jezeru kako bi testirao hitno sletanje. Samo 90 sekundi nakon poletanja on je odsekao nekoliko balona i spustio se na vodu. Zatim je ponovo poleteo u vedro nebo i testirao satelitsku komunikacionu opremu ugrađenu u čamac.


Ovo nije prvi put da se ovaj čovek odvaži na takav poduhvat. Oduševio je ceo svet u maju 2010. kada je leteo od Engleske do Belgije samo uz pomoć balona, slično kao u Diznijevom crtanom filmu "Up".
 
U zavisnosti od finansijskih prilika, biće određen datum za sledeću godinu kada će poleteti i putovati između 4.000 i 5.500 kilometara od Mejna do Pariza tokom tri do šest dana. Kiseonik će uzimati kroz cevčice u nosu, a na visinama većim od 7.000 metara koristiće celu masku.
 
Visinu će kontrolisati bušenjem pojedinih balona nožem, a odelo slično onom koje nose članovi ekspedicija na Arktiku štitiće ga od UV zračenja i hladnoće.

Izvor: Vesti online


Нема коментара:

Постави коментар