3. 11. 2012.

Plašite li se smrti?

Savladajte strah

Strah od smrti je uobičajena i normalna pojava, pa povremeno obuzme svakoga od nas. Ali, u zavisnosti od toga koje je vrste taj strah i koliko vas "paralizue" i ometa normalan život, s njim je lakše ili teže živeti.

Svi se mi donekle bojimo smrti. Ali, s obzirom na to da istraživanja pokazuju da je daleko teže živeti i umreti mirno i spokojno ako imamo fobiju od smrti, važno je suočiti se s ovim strahom i nadvladati ga za života.

Neka ozbiljnija istraživanja pokazuju da žene uopšteno pokazuju veći strah od smrti od muškaraca, moguće i zato jer je ženama lakše da priznaju i razgovaraju o toj temi nego muškarcima.


Zanimljivo istraživanje sa Tajvana, objavljeno u "Journal of Pain and Symptom Management", je pokazalo da se strah od smrti, zapravo, ne smanjuje s godinama. Ali, isto istraživanje je otkrilo da se strah od smrti smanjuje nakon što je pacijent primljen na odeljenje za palijativnu medicinu i dom za nemoćne. Ovaj program za neizlečivo bolesne i njihove porodice, u sopstvenoj kući ili ustanovi, je prilično koristan. Stručnjaci smatraju da znanje i potpora koju primaju pacijentima znatno umanjuje anksioznost.

Znate li da prilično religiozne osobe olako prelaze preko ulice, nesmotrenije nego većina drugih? Ovo je verovatno posledica malog ili nikakvog straha od smrti, pokazalo je jedno istraživanje. Nada u uskrsnuće daje veliku snagu onima koji je poseduju, ali ne bi trebalo da se ide u krajnosti. Svoj stav bi trebalo da uravnoteže pokazujući veće poštovanje prema životu, kao što je to recimo radio Isus kada je odbio da skoči sa visokog zida i tako iskuša Boga (to bi bilo logično jer većina religioznih, uključujući sve hršćane i muslimane, ali i pripadnike mnogih drugih religija, doživljava Isusa kao verskog učitelja).


Vrste straha od smrti

Strah od bola i patnje

Mnogi se boje bolne smrti, a ova fobija je česta kod obolelih od raka i drugih bolesti. Sasvim je prirodno strahovati od bola i patnje koje ponekad prethode smrti, i zato je mudro na vreme preduzeti uravnotežene mere prevencije koje će smanjiti mogućnost da doživimo bolnu smrt i sprečimo razvoj neke opake bolesti.

Strah od nepoznatog

Smrt je krajnje nepoznato stanje. Potreba za razumevanjem i davanjem nekog smisla svetu oko nas je u našoj prirodi, ali niko ne može da kaže da u potpunosti razume šta je to smrt.

Strah od nepostojanja


Mnogi se plaše da će smrt dovesti do prestanka njihovog postojanja. Pa i u Bibliji piše:

- Spomeni se čoveče da si prah i da ćeš se u prah pretvoriti. - Zato ovaj strah nije prisutan samo kod ateista i agnostika, nego i kod religioznih osoba. Ipak, mnogi se pribojavaju da njihovo verovanje u zagrobni život nije stvarno.

Strah od večne muke

Začudo, ovaj strah ne muči samo one koji veruju. Mnogi se boje da će nakon smrti biti kažnjeni zbog onoga što su radili ili nisu radili za života. Strah od pakla i sličnih mesta danas je zbog boljeg razumievanja svetih spisa ili potpunog gubitka religioznosti ipak slabiji nego u prošlosti, ali nije nestao u potpunosti.

Strah zbog gubitka kontrole


U ljudskoj prirodi je da želi da kontroliše situaciju. Ali smrt izlazi iz okvira naše kontrole. Neki će zato pokušati da uvedu kontrolu ekstremnim ponašanjem – priličnom brigom o zdravlju i opreznim ponašanjem. 
Pitajte svoje bližnje da li ste možda preterali oko brige za zdravlje.

Strah od toga šta će biti sa voljenim osobama

Ovo je najčešće slučaj kod mladih i samohranih roditelja – boje se šta će biti sa decom ako njih ne bude. Razumljivo je da se možda bojite i smrti voljene osobe. A ako se bojite da će vaša smrt biti težak udarac za vaše voljene, to je takođe prirodno. Ipak, treba prihvatiti da ne možemo sve da kontrolišemo. Dovoljno je ako preduzmete neke razumne korake, kao što je sastavljanje testamenta, pronalazak osobe koja je spremna da brine za vašu decu ako umrete, plaćanje životnog osiguranja ili pogrebne pripomoći.

Nezdravi strah od smrti


Strah od smrti može da bude prava fobija ako ometa svakodnevni život. Može stalno da vam bude u mislima i utiče na odluke koje donosite. Ako je to slučaj kod vas, bolujete od tanatofobije ili nekrofobije.

Tanatofobija je strah od stvari povezanih sa smrću ili smrtnosti, kao što su leševi i groblje, a njena podvrsta je nekrofobija, strah od leševa. Zbog ovog nezdravog straha bi trebalo da potražite stručnu pomoć.

Zdravi strah od smrti

Zar je moguće da strah od smrti bude zdrav? Itekako. U mnogim slučajevima to je ono što nas drži u životu i sprečava u donošenju nepromišljenih odluka prilikom vožnje ili drugih riskantnih situacija. Osim toga, zdrav strah od smrti nas podseća da živimo relativno kratko i da život treba da provedemo smisleno, okruženi onima koje volimo i baveći se aktivnostima koje nas zaista usrećuju.

Izvor: Trojka






Нема коментара:

Постави коментар