30. 11. 2012.

Ne tovite monahe

 
U Šri Lanki apelovali na vernike da prilikom religijskih ceremonija darivaju zdravu hranu

Vlasti u Šri Lanki zabrinute su za zdravlje budističkih monaha, među kojima je sve veći broj gojaznih i srčanih bolesnika.

Kako bi toj pojavi stalo na put, ministarstvo zdravlja ove azijske zemlje preduzelo je mere kojima će biti uvedena nova pravila za prinošenje ponuda u hrani budističkim hramovima.

Ministarstvo je navelo da vernici, koji u skladu sa tradicijom daruju hranu, obično to čine sa namirnicama koje sadrže puno masti i šećera, te da zbog toga monasi sve češće oboljevaju od srčanih bolesti i dijabetesa. Stoga će Institut za medicinska istraživanja sačiniti listu jela koja bi mogla da se prinose monasima. 

 

- Hrana koja se poklanja je ukusna i jaka i stvara ogromne zdravstvene probleme monasima - ističe se u saopštenju ministarstva zdravlja, a prenosi AFP.

Šri Lanka, u kojoj su većina od 20 miliona stanovnika poklonici budizma, ima više od 40.000 monaha. Veruje se da darivanje hrane monasima donosi sreću. Prinošenje hrane zahteva dugu pripremu, a vernici čekaju i po godinu dana da bi doneli svoju ponudu jer su hramovi "prebukirani", prenosi Tanjug.  

Izvor: Trojka



Нема коментара:

Постави коментар