9. 11. 2012.

Pronađena zamena za Zemlju

Sada imamo rezervu

Tim nemačkih i engleskih astronoma otkrio je novu planetu koja kruži oko obližnje zvezde na udaljenosti koja je odgovarajuća za razvoj klime slične Zemljinoj, što znači da bi mogla biti pogodna za razvoj života.

Naučnici su, zapravo, pronašli tri planete u orbiti oko zvezde udaljene 44 svetlosne godine, ali samo jedna od njih se nalazi u takozvanoj zoni "Zlatokose", oblasti u kojoj temperature nisu ni previše visoke ni previše niske, što je preduslov za postojanje tekuće vode.

- Zvezda HG 40307 je tihi stari patuljak, pa ne postoji razlog zbog kojeg takva planeta ne bi imala klimu nalik Zemljinoj - rekao je Rojtersu Gijom Angla-Eskude sa Univerziteta Getingen, koji je predvodio ovo istraživanje zajedno sa Mikom Tuomijem sa Univerziteta u Hertfordširu.


Planeta ima skoro sedam puta veću masu od Zemlje, ali kruži oko zvezde na skoro istoj udaljenosti, što znači da dobija sličnu količinu solarne energije kao i Zemlja.

Do sada je izvan našeg solarnog sistema otrkiveno više od 800 planeta, ali samo mali broj njih se nalazi u zoni pogodnoj za život. Još su ređe planete koje se rotiraju, kao što je ova novootkrivena, na kojima se smenjuju dan i noć, što povećava šanse za razvoj okruženja kao na Zemlji. Kod onih koje se ne okreću, jedna strana je u stalnoj tami.

Planeta HD 40307g je deo sistema za koji se ranije verovalo da se sastoji od tri planete koje su preblizu zvezdi da bi na njima mogla da postoji tekuća voda.

Izvor: Trojka


Нема коментара:

Постави коментар