12. 11. 2012.

Licemeri: Porodica trogodišnjeg dečaka, koji je piškio u svom dvorištu, kažnjena s 2500 dolara!?

 

Svi oni koji imaju malu decu, neminovno su nekada bili suočeni s činjenicom da ona često moraju vršiti malu nuždu na najneočekivanijim mestima i prilikama. Ukoliko je to na javnom mestu, u prirodi, obično se sakriju iza nekog grma ili drveta i obave to što moraju. I niko na to ne obraća pažnju, svi znamo da su to deca i kad se mora – mora se. To nam je bilo normalno, sve do sada.


Naime, jednog dana, maleni trogodišnji dečak Dilan Vorden, iz Piedmonta, Oklahoma, SAD, igrao se u svom dvorištu ispred svoje kuće i setio se da mora da piški. Kako ga roditelji upravo uče da za obavljanje nužde koristi nošu ili toalet umesto da to obavlja u pelenu, dečak se uspeo setiti da to što mora da obavi, mora obaviti na način na koji ga uče. Svi roditelji koji odvikavaju svoju decu od pelena znaju da ovaj proces nije jednostavan i ne događa se preko noći, stoga je činjenica da se trogodišnje dete setilo uputstava vrlo pohvalna.

Tako je maleni Dillan bio suočen sa svojom prirodnom potrebom, a kako toaleta nije bilo u blizini, on se snašao, lepo svukao svoje pantalone i krenuo da piški. Umesto nagrade što to neće činiti u pantalone, duga ruka zakona ga je zaustavila u nameri obavljanje nužde i odredila kaznu za „javno uriniranje“ u iznosu od 2500 dolara!

Dečakova majka, Ešli Vorden, objašnjava:

Dilan je, pretpostavljam, skinuo pantalone da bi napolju piškio, kad ga je policajac zaustavio, a od mene je zatražio lične dokumente i rekao mi je da će mi napisati kaznu za mokrenje u javnosti„.

„Zapitala sam: stvarno? Pa on ima samo tri godine! „, navodi dečakova baka Dženifer Vorden. Na to je policajac odgovorio: „To je mokrenje u javnosti“. Baka je nastavila: „Ali mi smo na svom posedu“, a policajac je izjavio: „Izloženo je pogledu javnosti“. Lokalni mediji izveštavaju da porodica zapravo živi u običnoj, ruralnoj ulici.

Ovo ne samo da zapanjuje naš um, nego i prkosi logici i razumu na svakom nivou.

Nakon dobijanja priznanice o kazni, porodicu Vorden je podnela pritužbu policiji, no oni su pritužbu odbili pa porodica mora ići na sudsko saslušanju u decembru. Vardenovi planiraju da se bore protiv tužbe jer, na kraju krajeva, njihov sin i nije izvršio radnju za koju su tuženi. Da ponovimo, policajac ga je zaustavio u nameri.

Moguće je da će se na sudu naći i neko zdravog razuma ko će optužnicu odbaciti, nadamo se.

Čini nam se da se pravo na privatnost i posed narušava svakim danom sve više i više. Naravno da sve ima svoju meru, i da se čak ni na svom vlastitom posedu ne možemo ponašati baš kako god želimo, odnosno, svojim ponašanjem ne smemo uznemiravati javnost. Ali pitamo se, koga li je mogla uznemiriti slika malenog dečaka koji pokušava piškiti u svom dvorištu?

Zamislite samo kako li se tek dete prepalo kad mu je prišao policajac? Kakvu li mu to poruku šalje – ako piškiš doći će ti čika policajac i uhapsiti te? Dete bi moglo zaključiti da su telesne potrebe nešto sramotno i kažnjivo te da je onda bolje da piški u gaće. Sigurno bi bilo bolje da je policajac prišao i pohvalio dete što se uči da pravilno vrši nuždu, te ga je mogao uputiti da potraži toalet u kući, ako već mora išta da napravi.

Patokracija u američkom društvu je sve vidljivija, a poznato je koliko uticaja SAD ima na svekolika zbivanja u svetu. Kako smo skloni kopiranju svih novotarija, iskreno se nadamo da će naš um uspeti da odoli uticaju patokracije i vladavine zla nad društvom. Takođe, iskreno se nadamo da će ljudi uskoro početi da obraćaju pažnju na anomalije oko nas te da ćemo ih konačno početi da uklanjamo, a ne kao do sada tolerišemo.

Izvor: Vesti net

Нема коментара:

Постави коментар