29. 11. 2012.

Okean u Australiji pocrveneo


Čuvena australijska plaža Bondi u Sidneju zatvorena je nakon što je cvetanje algi obojilo more u crveno. Ovaj redak prirodni fenomen stvorio je prizor koji asocira na scene iz filma “Ajkula”.

To ipak nije sprečilo izvestan broj neustrašivih kupača da uđu u vodu, uprkos upozorenjima, i zaplivaju crvenim telasima. Prirodni fenomen se događa kada alge počnu da cvetaju i kada se skupi mnoštvo sićušnih biljaka, koje mogu biti različitih boja, formirajući spektakularan prizor.


Pojava poznata kao Noctiluca scintillans, ili morska iskra, nema otrovno dejstvo, ali se plivanje u “obojenim” delovima mora ne preporučuje, zato što alge, koje sadrže amonijak, mogu da izazovu iritaciju kože i očiju.


Cvetanje, poznato i kao “crvena plima”, češće se događa tokom proleća i jeseni, kada je temperatura vode viša i kada postoji intenzivnije kretanje u okeanskim strujama. Prema jednoj teoriji, ovaj efekat je izazvalo izbijanje na površinu vode bogate hranljivim materijama.


Pretpostavlja se da je velika količina ribe uginula zbog uticaja koje alge imaju na njih.

Turisti i lokalno stanovništvo se nadaju da će se alge razići do vikenda, kada se očekuje temperatura od 40 stepeni Celzijusa. “More izgleda kao da je prekriveno slojem ulja boje paradajza”, rekao je spasilac.

Izvor: Vesti net



Нема коментара:

Постави коментар