28. 11. 2012.

E, to se zove put oko sveta!


Englez iz Liverpula postao prvi čovek koji je obišao sve zemlje sveta, a da pritom nije koristio avion!

Grejem Hjuz, 33-godišnjak iz Liverpula, uradio je nešto o čemu mašta veliki broj ljudi na planeti. Za tri godine uspeo je da obiđe sve zemlje sveta, a ima ih 201, a da pritom nije koristio avion!

Hjuz je krenuo iz Urugvaja 1. januara 2009. godine i za 1.426 dana je, koristeći noge, autobuse, brodove, taksi vozila i vozove prešao oko 250.000 kilometara i "zapljunuo" se u svakoj zemlji na svetu.

Putovanje je završio u Džubi, glavnom gradu Južnog Sudana i tako je zaokružio epski poduhvat, koji će teško neko uspeti da obori. 


Da sve bude još luđe, za svo ovo vreme nedeljno je trošio samo 100 dolara(!?), a imao je i nekih neprijatnosti. Recimo, nedelju dana je bio u zatvoru u Kongu, a na Filipinima je pukom srećom uspeo da se izvuče iz ruku muslimanskih fundamentalista. Tačnije, spasio ga je filipinski transvestit!

Na žalost, tokom trogodišnjeg poduhvata, saznao je i da mu je umrla sestra koja je bolovala od raka.

"Želeo sam svim da pokažem da svet nije neko veliko strašno mesto, već zapravo mesto naseljeno ljudima dobre volje. Hvala svima koji su mi pomogli, to mi je trenutno glavno osećanje - zahvalnost", izjavio je ovaj globtroter.

Tokom putovanja, recimo, četiri dana je proveo na okeanu u čamcu koji je propuštao vodu, ali je uspeo da se domogne ostrva Kape Verde, u Kongu je nedelju dana bio u zatvoru pod optužbom da je špijun, u Rusiji je uhapšen jer su mislili da želi da se ušunja u zemlju...

Nije bilo sve loše, naravno. Đuskao je lokalni ples sa domorocima na Papua Novoj Gvineji, družio se sa orangutanima na Borneu, upoznao je premijera zemlje koja se zove Tuvalu.

"Obožavam da putujem i želeo sam da proverim da li je ovako nešto uopšte moguće", rekao je Hjuz.

Prošao je 193 zemlje članice Ujedinjenih nacija, kao i one koje to nisu, poput Tajvana, Vatikana, Palestine, Zapadne Sahare...

Ginisova knjiga rekorda u međuvremenu je potvrdila da je Hjuz napravio nesvakidašnji poduhvat i da će on biti upisan.

Ušao je u i u zemlje koje su zahvaćene ratom, vrlo su "opasne po zdravlje" ili nisu prijateljski nastrojene prema Velikoj Britaniji i uopšte zapadnim saveznicima. Takve zemlje su recimo Avganistan, Severna Koreja, Irak...

Hjuz je iznenadio odgovor: "Ma, u te zemlje sam lako ulazio, nisu one bile najgore".

A najgora iskustva imao je u pojedinim pacifičkim ostrvima, poput Maldiva ili Sejšela zbog pretnji pirata!

Kada je saznao da mu je sestra umrla, želeo je da okonča put. Tada je već obišao 184 zemlje. Ali, shvatio je da mu ni sestra ne bi dozvolila da odustane.

"Da, rekao sam sebi: 'Ona to ne bi volela'", rekao je Hjuz.

Zanimljivo, ni povratak kući ne planira avionom. Najpre će da još jednom prokrstari Afrikom, a onda će se dočepati Irske odakle će trajektom do kuće.

Svaka ti čast, majstore!

Izvor: Mondo

Нема коментара:

Постави коментар