22. 11. 2012.

Kuća koja menja oblike

 Kuća koja se rotira kako bi u svako doba dana održala optimalnu količinu svetlosti ili pak svoje vlasnike zaštitila od previše sunca

Engleski arhitektonski dvojac Grunberg i Vulfson, osmislio je kuću koja će zadovoljiti sve poklonike dinamičnog života. Kako bi tokom cele godine u njoj bilo maksimum udobnosti, kuća se rotira i menja oblik.

Kako bi u svako doba dana održala optimalnu količinu svetlosti ili pak svoje vlasnike zaštitila od previše sunca, kuća pod nazivom D*Haus engleskih arhitekata Davida Bena Grunberga i Danijela Vulfsona može se rotirati u željenom smeru. Sposobnost rotacije pruža joj mobilna platforma na koju je postavljena. Osim rotacije, D*Haus, može da pomera pojedine delove kuće pa tako menja izgled u osam različitih konfiguracija.

Kao inspiracija za dizajn kuće arhitektama su poslužile geometrijske slagalice Henrija Dudenija.

Originalno je osmišljena za Laponiju, koja ima duge i vrlo hladne zime i relativno topla leta. Kasnije je napravljeno više varijanti ove kuće koje su prilagođene za izgradnju u bilo kojem delu sveta.

Tokom toplijih sezona sobe se mogu spojiti tako da unutašnji delovi mogu da postanu spoljašnji zidovi i na taj način blokiraju sunce. Tokom zime rotacijom se postiže maksimalno iskorišćavanje sunčeve svetlosti.


 Izvor: Vesti online

Нема коментара:

Постави коментар