11. 11. 2012.

Pećinski čovek iz BIH


Nedaleko od Zenice jedan čovek će petu zimu zaredom dočekati u pećini, koju je pretvorio u svoj dom, jer je želeo da se skloni od ljudi.

Žarko Hrgić (57) nekada je imao normalan život i porodicu, a pećinu kod Zenice, koja je ranije bila skladišni prostor obližnjeg kamenoloma, pronašao je pre tridesetak godina.

- Odbio sam da živim u prostorima koje mi je lokalna zajednica dodeljivala - kazao je Žarko za agenciju Anadolija ističući da ne voli upoznavanja s ljudima i da u pećini ima svoj mir.

Hrana mu, kako kaže, ne predstavlja problem, a nalazi je tako što uzima ono što odbacuju drugi.

- Jedini problem je što uvek moram da čistim, jer bude puno snega i nekada zna i zatvoriti vrata. 
Najgori period je sad kad padne kiša jer voda tada ulazi i u pećinu - rekao je Hrgić.

Žarko je naučio da spava i na temperaturi od 25 stepeni ispod nule i otkrio da uprkos svemu, nikada nije bio bolestan. On kaže kako mu je čudno da se ljudi, koji ga obilaze, stalno žale na razne prehlade.

- Oni žive u stanovima i imaju sve. Meni je bolje nego njima, a imaju sto puta bolje uslove od mene - rekao je Hrgić.

Žarko, koji je nekada imao stan u Zenici, 1986. godine je prvi put otišao u Nemačku, odakle su ga nemačke vlasti šest puta proterivale jer je ilegalno boravio u toj zemlji.

U mladosti bio dobar slikar, time se ne bavi već 25 godina, ali je ubeđen da će se ponovo posvetiti slikanju.

- Dolazi bolje vreme za mene. Završeno je ovo razdoblje mog života - rekao Žarko sa optimizmom i otkrio da će uskoro njegov sin doći da ga vodi kod sebe u Busovaču.

Pećinski čovek u srcu Evrope uveren je da će do Nove godine napustiti svoj pećinski dom i da će odlaskom u stan postati sasvim obična osoba koja živi u normalnim životnim okolnostima.


Izvor: Trojka

Нема коментара:

Постави коментар