15. 7. 2013.

Obara rekorde iz dana u dan


Dalibor Jablanović

Inženjer računarstva Dalibor Jablanović iz Stubice kod Paraćina pre dve godine završio je Visoku tehničku školu u Nišu, a pre pet meseci specijalizirao je elektrotehniku i računarstvo. Konkurisao je na više mesta, ali bezuspešno. Ni na jedno radno mesto nikada ga nisu pozvali čak ni na razgovor.

Od kada je njegov otac Raško poginuo pre 10 godina, Dalibor živi sa majkom Jasminom, koja ima porodičnu penziju od oko 145 evra. U želji da se nečim ipak bavi, ovaj skroman, ali vredan i pošten 28-godišnji mladić sedam puta je obarao Ginisove rekorde u tri kategorije.
 
- Za Ginisove rekorde interesujem se odmalena. Na sajt sam se registrovao oktobra 2012. godine, a već februara ove godine oborio sam prvi rekord. Bilo je najviše šnala zakačenih u kosu za 30 sekundi. Prethodni rekord bio je 44, a ja sam ga oborio za jednu šnalu više. Odmah naredne nedelje uspeo sam da podignem sopstveni rekord za 10 šnala - navodi Dalibor za "Vesti".
 
U kategoriji najviše stik notesa zalepljenih na lice za minut rekord je držao Britanac koji je uspeo da zalepi 23. Dalibor je prvi put zalepio 28, a uz promenjenu taktiku uspeo je da zalepi 35 papirića. Ubrzo potom počeo je da se takmiči u disciplini postavljanja najviše istovremeno balansiranih kašičica na licu. Rekord su držali Kanađanin i Indijac sa 17 kašičica. Dalibor je uspeo da postavi 21, dve nedelje kasnije 25, a još dve nedelje kasnije 26 kašičica.


- Ja ne posedujem energiju kojom mogu da lepim stvari za sebe, već koristim tehniku vakuuma i ravnoteže da bih kašičice poređao po licu. Za to je potrebna velika koncentracija. Snimak sa 26 kašičica je možda bio tristoti koji je uspeo. Pitanje je da li ću moći da podignem rezultat makar za još jednu kašičicu, a mislim i da niko neće uspeti da obori moj rekord - dodaje Dalibor.

nače, Ginisov rekord može da se obori na dva načina. Ili sudija dođe na lice mesta ili postoje svedoci dok takmičar radi izazov na javnom mestu. Drugi način, koji Dalibor koristi, jeste da sve svoje izazove snima kamerom kod kuće i pošalje ih na sajt.
 
Sudija pogleda snimak i vidi da li je sve po pravilima i ako jeste, verifikuje snimak, a ako nije, on ga diskvalifikuje. Komisija, koja zaseda svakog utorka, sudi svima koji su prvi u nekoj kategoriji. Sudija potom ispod snimka piše koji rekord je oborila osoba koja ga je poslala. Potom se na njegov profil postavlja elektronski sertifikat, a potom odštampani primerak šalju poštom na kućnu adresu.


Dalibor još kaže da su mnogi izazovi prilagođeni Velikoj Britaniji. Tako je on hteo da obori rekord u brzom razmotavanju toalet papira. Jedno od pravila je da na pakovanju piše da sadrži 240 listića. Međutim, u Srbiji ne postoji takvo pakovanje.

- Oborio sam i rekord i u kategoriji najviše štipaljki postavljenih na lice za minut. Prethodni rekord bio je 29, a ja sam postavio 41 štipaljku. Međutim, Silvio Saba iz Italije, koji je iste nedelje poslao svoj snimak sa dve štipaljke više proglašen je za novog rekordera. Moj rekord zbog toga nije priznat. Ali, Silvio je drugi čovek na svetu po broju oborenih svetskih rekorda. Učinio je to 145 puta - kaže Dalibor.

Pravila rigorozna


Dalibor je hteo da obori i rekord u kategoriji najviše pocepanih koverata za 30 sekundi. Međutim, on ne može da nađe kovertu 22 sa 11 centimetara. Iako su koverte u Srbiji veće za centimetar, koji nema nikakvu presudnu ulogu u ovom izazovu, sudija ne bi priznao rezultat, već bi snimak odmah diskvalifikovao.

- Pravila su mnogo rigorozna. Ako bismo, na primer, želeli da napravimo najveće kolo u Paraćinu, morali bismo da pozovemo sudiju, jer to nije moguće uraditi kamerom. Druga mogućnost bila bi da obezbedimo tročlanu komisiju i svedoke. Kolo bi moralo da se fotografiše, snimi kamerom iz više uglova i pošalje i slomoušn snimak - navodi Dalibor.

Izvor: Vesti online

Нема коментара:

Постави коментар