22. 10. 2012.

Šta kad zaboravite nečije ime

Niko ne želi da prizna da je zaboravio ime, ali ako je situacija takva da je trebalo da ga zapamtite, najbolje je početi razgovor bez spominjanja imena....

Vidite li da vam se približava osoba čije vam je lice poznato, ali ne i ime, budite prvi koji će napomenuti da ste se već sreli pa se i predstavite. U većini slučajeva i druga osoba će se predstaviti, a ovo je najbolje za situacije u kojima ste na kratko sreli osobu, pa su velike šanse da je i ona zaboravila vaše ime. Niko ne želi da prizna da je zaboravio ime, ali ako je situacija takva da je trebalo da ga zapamtite, najbolje je početi razgovor bez spominjanja imena, a možda vam se posreći pa ga neko spomene u razgovoru.

U neprijatnim situacijama uvek možete iskoristiti i prijatelja. Na: “Ćao, jesi li upoznao mog prijatelja Ivana?” većina će se odmah predstaviti. Međutim ako nemate sreće pa osoba samo kaže: “Ćao, Ivane”, tad ipak kažite: “Izvini, ali zaboravio sam kako se zoveš”. Kako biste izbegli neprijatne situacije, možete se pripremiti unapred. Npr. ako ste na zabavi i ne možete povezati ime s licem, pitajte prijatelja ko je ko, pre nego što se upustite u razgovor s njima.  

 

Podmuklo


Pitajte nekoga kako se zove, a kad vam kaže, recite da ste mislili na prezime.
 

Ponekad je ipak najbolje biti iskren


Uz direktno pitanje kako se neko zove priložite i izvinjenje. Na primer, “Žao mi je što sam ti zaboravila ime” ili “Žao mi je, ali kako se ono zoveš?” sasvim je dovoljno pre upuštanja u razgovor. A možete pokušati i sa: “Možeš li me podsetiti kako se zoveš?”.
 

Draga/Dragi, tako mi je drago što te opet vidim


Ovo je usešan trik želite li potpuno da izbegnete spominjanje imena. Umesto imena upotrebite izraz od milja ili drugi prikladan izraz. Ne pokušavajte ovo na poslovnim sastancima, ali za zabave i opuštena druženja će i te kako poslužiti. 
Izvor: Vesti online

Нема коментара:

Постави коментар