26. 10. 2012.

Pravi nindža u Beogradu

Brin Morgan (levo) uči žene i decu da se brane, a policiju i specijalce da "rade" 
 
Brin Morgan je nosilac najvećeg zvanja nindžicu veštine, ali i bivši britanski marinac koji danas podučava elitne vojne jedinice širom sveta, ali i žene i decu. Došao je u Beograd kako bi skinuo veo tajne sa ove tradicionalne borilačke veštine.

Iako za sebe kaže da više liči na Mister Bina, nego na nindžu, Brin Morgan je nosilac najvećeg zvanja nindžicu veštine i bivši kraljevski marinac. Došao je u Srbiju kako bi razbio zablude o toj tradicionalnoj borilačkoj veštini.  
"Nindžicu je verovatno jedna od najpogrešnije predstavljanih borilačkih veština u svetu. Holivudu je tokom osamdesetih bilo veoma zanimljivo da predstavlja nindže kao hladnokrvne ubice odevene u crno", objasnio je Brin.
 
Interesantno je da nindže prvobitno uopšte nisu nosile crnu odeću, već braon, sivu i teget. Još jedna zabluda jeste da je nindžicu namenjena isključivo muškarcima. Ova borilačka veština je jedna od retkih u svetu koja podjednako ceni i muške i ženske borce.

 Nindže sa drvenim štapovima, imitacijom katana
Prema Morganovim rečima, nindžicu je odlična veština za žene i njihovu samoodbranu jer ne polaže toliko na fizičku snagu, na to koliko su krupne ili jake, već na preživljavanje, na to da ih nauči da nestanu, da radije izbegnu konflikt nego da ga reše borbom.
 
Brin Morgan drži predavanja širom sveta, ne samo ženama i deci, već i elitnim vojnim i policijskim jedinicama. "Španska policija je, na primer, kritikovana zbog prekomerne upotrebe sile, ali su posle mog rada sa njima dobili nagrade za humano rešavanje sukoba, jer sam im pokazao drugu perspektivu stvari", napominje Morgan.

Nindžicu klub "Buđin" u Beogradu održaće u ponedeljak, u 19 časova, u Domu omladine javni čas na kojem će čak 10 predavača pokazati svoje veštine. Ulaz je besplatan, a svi su dobrodošli.


Izvor: Vesti online

Нема коментара:

Постави коментар