20. 10. 2012.

Lekari se pripremali da joj izvade organe, a ona se probudila iz kome


Kada su već mislili da joj nema spasa i isključili aparate za održavanje u životu, kako bi mogli da doniraju njene organe, 19-godišnja Dankinja Karina Melkijor je iznenadila lekare otvorivši oči i počevši da pomera noge.

Roditelji, koji su nakon nepovoljne lekarske dijagnoze dali pristanak za donaciju organa svoje ćerke, sada tuže bolnicu jer smatraju da su lekari naprečac hteli da dođu do organa.

Ti banditi u belim mantilima su prebrzo odustali jer su hteli da imaju donatora organa – rekao je Karinin otac Kim lokalnim novinama.

Karinin oporavak ide zadovoljavajućim tempom. Bolnica, u koju je primljena nakon prošlogodišnje saobraćajne nesreće, uputila je izvinjenje zbog propusta u komunikaciji tokom lečenja Karine.


Slučaj je izazvao veliku javnu debatu u Danskoj, a mnogi registrovani donatori organa su povukli svoja odobrenja u strahu od prebrzog donošenja odluke lekara u slučaju da im je život ugrožen.

Danska vlada priprema nove odredbe kojima bi se doktori sprečili da obavljaju pripreme za vađenje organa dok se i zvanično ne proglasi moždana smrt pacijenta. Stručnjaci, međutim, upozoravaju da je neophodno da se utvrdi podudarnost između davaoca i primaoca organa pre toga.

Govoreći o slučaju Karine Melkijor, jedan danski lekar je rekao da je glavni problem iskrsao u komunikaciji između doktora i njene porodice.

Sa medicinske tačke gledišta, nije napravljena nijedna greška. Devojci nije konstatovana moždana smrt, a lekari ne bi uzeli njene organe pre uspostavljanja takve dijagnoze. Oni su samo razgovarali sa roditeljima o toj mogućnosti ukoliko bi bila proglašena moždana smrt – naveo je neimenovani doktor ističući da je Karini Melkijor spašen život upravo zahvaljujući lekarskoj intervenciji i nezi koju su joj pružili.

Izvor: Trojka


Нема коментара:

Постави коментар