24. 10. 2012.

Ovako žive žene vojnici u Avganistanu


One su jake, hrabre i samouverene. Hodaju prašnjavim avganistanskim tlom, nose tešku vojnu opremu i brinu o bezbednosti meštana u provinciji Helmand. Ipak, one su žene, i kao sve žene u svetu posle radnog dana povlače se u svoj kutak, sređuju, vode računa o svojoj lepoti i čitaju ženske magazine.


Bivša pripadnica britanski kraljevskih vazdušnih snaga Alison Baskervil napravila je seriju fotografija koje prikazuju kako žive britanske žene vojnici u Avganistanu. Svakodnevno učeći paštu jezik, one se druže sa tamošnjim ženama, sklapaju prijateljstva s njima i obilaze ih čak i u najopasnijim delovima Helmanda.
 
"Fotografije koje je napravila Alison pokazuju kako se žene, Britanke i Avganistanke, bore sa teškim, gotovo asketskim uslovima života i kako održavaju svoj moral i individualnost u veoma zahtevnim okolnostima", rekao je portparol britanske vojske u Avganistanu.
 
Baskervil je u Helmandu provela šest nedelja i, kako je istakla, želela je da pokaže i onaj drugi način života žena koje su odlučile da budu u vojsci.
 
"Moja namera nije bila da prikažem kako su ove žene izuzetne ili drugačije od muškaraca, već da pokažem da one obavljaju bitan posao, koji je njihova strast. S druge strane, dobro se osećaju i kada skinu uniformu. Želela sam da prikažem šta tada rade, odnosno njihovu ljudsku stranu", istakla je Baskervil.
 
Tokom boravka u provinciji Helmand ona je pratila život pukovnika Ane Krosli i medicinske sestre i pukovnika Žesike Frenč. Krosli pomaže avganistanskim ženama, uglavnom kroz razgovor s njima.
 
"Najupečatljivija mi je bila fascinacija tih žena kada sam im prišla, skinula šlem i naočari i počela da pričam s njima na njihovom jeziku", rekla je ona za "London ivning standard".
 
Žesika Frenč je dodala da upravo ženstvenost i karakterne osobine žena mogu pomoći u njihovom poslu, odnosno u razgovoru i pomaganju Avganistankama. Obe su navele da prvo treba raditi na obrazovanju dece i žena u Avganistanu.
 
"Njihov život je težak, ali mnoge žene koje smo sreli su veoma pozitivne i veruju u bolju budućnost", kazala je Frenč.
 
Inače, fotografije Britanki vojnika u Avganistanu naći će se na izložbi "The White Picture" u Londonu.

Izvor: Vesti online

Нема коментара:

Постави коментар